Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför alltid så negativ?

Annons

I BT fredagen den 18 mars kunde man läsa en, i mitt tycke, hårt vinklad artikel om att Bullermyren skulle vara ett av de bostadsområden i landet där det begås flest ungdomsbrott.

Jag vet inte var journalisten Linda Eriksson fått sina uppgifter ifrån, men jag har tittat på SCB:s statistik över lagförda 15- till 19-åringar i landet och där ligger Bullermyren på 69:e plats av 100 bostadsområden i hela landet som man tittat på. Jag vet inte om man kan kalla det för att ligga i topp.

Att fyra andra dalakommuner hamnar före Borlänge i rankingen kan man inte heller läsa något om. Man kan ju undra varför denna vinkling görs och varför detta inte är med i artikeln?

Tittar man vidare i statistiken finner man att totalsiffran över antalet lagförda ungdomar i åldern 15 till 19 år i Borlänge är 5,3 procent för 2003. Ser man på riksgenomsnittet är motsvarande siffra 6,1 procent.

En annan siffra i SCB-statistiken visar att antalet lagförda ungdomar i Borlänge minskat med 4 procent mellan år 1993 och 2003.

Ser man på hela riket är motsvarande minskning mindre, nämligen 2,1 procent.

Det blev mycket siffror det här, men jag ställer mig bara frågan: Varför skriver inte Linda Eriksson om allt detta i sin artikel? Är det för att det i så fall skulle vara till fördel för Borlänge? Så kan det väl ändå inte vara?

SVAR DIREKT:

Nej, du har rätt. Så är det naturligtvis inte. Bra eller dåligt. Allt ska rapporteras.

I det här fallet kom siffror från SCB som visade att Bullermyren är ett av de 100 bostadsområden i landet, där ungdomsbrottsligheten är högst. 14,7 procent, det vill säga drygt var sjunde ungdom i åldrarna 15-19 år boende i området, lagfördes under 2003.

I artikeln nämns också, som du efterlyser, att ungdomsbrottsligheten totalt sett minskar i Borlänge.

ROGER JOHANSSON

Mer läsning

Annons