Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdutbildning kritiseras

Annons

Om inte bristerna rättas till, riskerar högskolan att mista examensrätten för utbildningen.

Totalt har 136 vård- och medicinutbildningar vid 27 universitet och högskolor utvärderats. Det är särskilt i sjuksköterskeutbildningarna som bristerna märks. Så många som 40 procent av utbildningarna ifrågasätts.

I flera fall, bland annat när det gäller Högskolan Dalarna, handlar kritiken mot sjuksköterskeutbildningarna om att högskolornas lärare saknar vetenskaplig kompetens.

- Det är svårt att snabbt få fram forskarutbildning för sjuksköterskor så att man kan öka volymen på disputerade sjuksköterskor, säger Kerstin Öhrn som är prorektor för Högskolan i Dalarna.

Hon tycker att Högskoleverkets kritik till viss del är orättfärdig.

- Vi har åtgärdat det mesta av den kritik som kommer fram här. Till exempel har vi en nytillsatt professor, en docent och tio disputerade forskare i dag.

En del av kritiken rår högskolan inte heller på, konstaterar hon. Det gäller till exempel den akademiska kompetensen hos de kliniska handledarna.

- Vi erbjuder kurser upp till magisternivå här vid högskolan men det är lite olika vad studenterna får för villkor från sina arbetsgivare och då kan de inte gå de kurserna och förbättra sin kompetens. Så det här är en angelägenhet som vi måste jobba med tillsammans med landstinget och kommunerna för att förbättra kompetensen hos de kliniska handledarna.

Förra gången Högskoleverket gjorde sin granskning ledde det till att sex lärosäten miste sin examinationsrätt på sjuksköterskeutbildningarna.

Högskoleverket pekar också ut ett antal utbildningar som enligt verket håller hög nivå. Det är sjuksköterskeutbildningarna vid Högskolan i Borås, Högskolan i Jönköping, Lunds universitet och Sophiahemmets högskola. 

Inom ett år ska nu de kritiserade lärosätena redogöra för vad man gjort för att förbättra utbildningen.

TT

Mer läsning

Annons