Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdslösa bilister upprör brandmän

Annons

- Vi har redan haft tillbud så att det räcker och nu har vi tröttnat på att det ska vara en risk att köra ut från stationen varje gång vi får ett larm, säger Håkan Beus vid räddningstjänsten i Mora.

Det som gör situationen allvarlig är att utfarten för räddningsfordonen skyms av en flygelbyggnad på stationen. Bilister som trotsar förbudsskylten ser inte när räddningsfordonen kör ut och framför allt ser inte brandmännen att det kommer obehöriga fordon på vägen.

Genom att biltrafik inte är tillåten på Eldsläckarvägen, har det inte heller funnits anledning att sätta upp någon anordning som varnar för utryckningsfordonen.

Varningsljus finns monterade på Malungsvägen, men de regleras inte med automatik, utan måste aktiveras manuellt från brandstationen.

- Som alla förstår är det alltid bråttom när vi får larm och då ska man inte behöva gå ut och sondera om det är fritt fram att köra ut från stationen, säger Håkan Beus, som tillsammans med kollegorna Anders Öberg, Mats Kjellin och Mattias Jensen hoppas att den här obehöriga trafiken ska upphöra.

Den enda tiden på året då Eldsläckarvägen är upplåten för genomfartstrafik är under vasaloppsdagarna och då gäller det främst vasaloppsorganisationens fordon. Dock regleras trafiken dessa dagar av trafikvakter.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons