Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonal slår larm

Annons

Demensavdelningen på Lunden har 19 platser varav 12 är så kallade korttidsplatser. De övriga är permanent boende.

Men en del som kommer in på korttidsplatser blir kvar där mycket länge då det är svårt att hitta något lämpligt permanentboende till dem. Det handlar ofta om dem med frontallobsdemens. Det är en demensform som gör patienterna mycket aggressiva och utåtagerande under en period i sjukdomen.

För Lundens del handlar det om mellan en och tre personer per år. Förra året tvingades en kvinna stanna i sex månader på Lunden på grund av platsbrist och en man hela åtta månader.

Nu protesterar sjuksköterskan Ann-Sofi Wästerdahl och de två skyddsombuden tillsammans med läkaren Leif Gising på Norslunds vårdcentral.

- Det här är helt oacceptabelt, säger Gising.

I ett brev till socialnämnden beskriver de den svåra situationen att tvingas ha den här typen av patienter så länge. Det förekommer hot, skador och en ständig oro att övriga patienter ska komma till skada, skriver de.

- Att ha så väldigt oroliga och utåtagerande patienter kan under lång tid försvåra vården både för dem och de övriga boende, säger Gising.

Han och de övriga påpekar i sitt brev att en av de viktigaste målsättningarna på demensboendet är att skapa en lugn och trygg atmosfär. Detta kan raseras av en enda orolig och aggressiv patient som tvingas vistas där under lång tid.

Både den medicinskt ansvariga sjuksköterskan Ann Eriksson och socialnämndens ordförande Renée Andersson förstår att personalen på Lunden protesterar.

- Men vi har haft svårigheter att placera de här personerna på rätt ställe och vi ska villigt erkänna att det är svårt att ta hand om den här gruppen. Vården av dem är besvärlig och personalkrävande och de ska vårdas i små grupper för att det ska fungera, säger Ann Eriksson.

Renée Andersson har länge efterlyst fler småskaliga gruppboenden. Men det är svårt att ordna nu när Britsarvsgården är nedlagd.

- Så vi får omorganisera och flytta om i den takt det går med det vi har, säger hon.

Och det har till viss del lyckats på Herrhagsgården där en gruppbostad med sex platser håller på att skapas för dem med frontallobsdemens. Den ska i gång i vår och få specialutbildad personal för att rätt kunna ta hand om den här gruppen dementa.

Men det skulle också behövas en gruppbostad särskilt för yngre dementa under 60 år anser Ann Eriksson.

- Ja här finns också behov men det klarar vi inte nu, säger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons