Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonal ska utvecklas

Annons

Utveckla i stället för avskeda. Med den utgångspunkten ska landstinget nu inrätta en utvecklingsgrupp. Och det ska ske snabbt. Anledningen är att flera undersköterskor kan komma att bli övertaliga inom primärvården.

- Det handlar om att ta till vara på personalen. Om besparingarna inom primärvården nu leder till att flera undersköterskor blir övertaliga där, måste vi hitta så bra former som möjligt för att ta hand om dessa. För samtidigt vet vi att vi behöver personal på andra områden, säger Lars-Ove Hagberg, v, ordförande i personalutskottet.

Förvaltningschefen för Landstingsservice, Cia Ferner, har nu fått i uppdrag att tillsammans med de övriga förvaltningarna ta fram ett förslag på hur en Utvecklingsgrupp ska se ut. Utgångspunkten är i första hand en utveckling för den enskilde arbetstagaren, i andra hand andra lösningar som exempelvis pensioner av olika slag. Punkter som ska finnas med i bygget av den nya Utvecklingsgruppen är, bland annat:

Koncernperspektivet, all landstingsverksamhet ska omfattas.

Ska Utvecklingsgruppen bli en egen förvaltning?

Ansvarsfördelning mellan Utvecklingsgruppen och förvaltningarna.

När övergår betalningsansvaret från den förvaltning där arbetstagaren varit anställd till Utvecklingsgruppen?

Vem ansvarar för att pensionslösningar erbjuds enskilda individer och vem betalar?

m Vad kostar det?

- Jag hoppas att vi i april ska kunna besluta om hur Utvecklingsgruppen ska fungera. Med tanke på vad som ska ske inom primärvårdsområdet under våren så är det bråttom, säger Hagberg.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons