Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonal saknar tusentals klädesplagg

Annons

Landstingets klädbrist är omfattande.

Uppskattningsvis fattas tusentals plagg.

Tillsammans med leverantören har landstinget upprättat en akut åtgärdsplan.

På kort sikt ska Simonsen Sverige AB låna in plagg från andra håll. Företaget har också skickat en medarbetare till Dalarna och landstinget koncentrerar sig på att cirkulationen av tvätt ska förbättras.

- Det gungar ordentligt och vi ställer dagligen krav på leverantören, säger landstingets kvalitetssamordnare Karin Jonsson.

Men hur kan det fattas tusentals plagg?

- Deras statistik gick inte att applicera på Dalarna rakt av. Vi verkar vara lite mindre här eftersom det fattas främst mindre storlekar.

Simonsens vd Ulf Jungberg erkänner att företaget beställt för lite kläder:

- Det är svårt att pricka helt rätt.

Redan efter en vecka insåg personalen att uppskattningsvis 2 000 plagg per dag saknades och omgående gjordes nya beställningar på textilier.

En del leveranser är redan genomförda. Nästa vecka kommer det fler koftor och byxor till patienter. Men först vecka 19 är utbudet i fas med landstingets behov. Därefter gäller det att cirkulation på tvätten blir bättre.

- Det finns bara två leverantörer som klarar den här typen av tvätt. Simonsen valdes på grund av meriter och ekonomi, säger landstingets upphandlingschef Gunnar Ståhlberg. Att centraloperation tvingas köpa engångskläder ser han som oacceptabelt.

- Det är bedrövligt, men det ska inte drabba oss ekonomiskt, Simonsen får stå för merkostnaderna, säger han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons