Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdnadsfall i Borlänge får skarp JO-kritik

Annons

Under 2002 påbörjades en boendeutredning rörande en pojke vars föräldrar separerat. Socialförvaltningen utsåg en extern handläggare, som skulle hålla i utredningen.

Pojkens mamma informerades med kort varsel om att utredningen skulle delges tingsrätten i samband med det kommande höstlovet. Det hindrade dock inte att hon kunde lämna barnet som planerat till pappan under skolledigheten. Vad ingen informerade henne om, var att pojken inte skulle hämtas hem igen. När mamman kom efter lovet hade socialförvaltningen nämligen placerat barnet hos pappan.

Mamman, som tidigare haft synpunkter på hur utredningen skötts, fick nog. Hon anmälde fallet till JO.

I anmälan beskrivs bland annat hur handläggaren skrivit ner rena felcitat i boendeutredningen. Trots att mamman påpekade det, gjordes inga ändringar. Handläggaren ska också ha struntat i att kontrollera viktiga uppgifter.

Vad gäller placeringen av sonen, grunden till anmälan, så informerades mamman om skälen i ett brev från handläggaren.

Enligt JO:s bedömning av fallet var det inte korrekt av handläggaren att besluta om placering av barnet. Detta skulle först ha prövats av domstol. Handläggaren skulle inte heller ha försökt övertala pappan att mot mammans vilja ta emot barnet.

"Det är inte acceptabelt" skriver JO i sitt yttrande.

Vidare riktas skarp kritik mot det brev handläggaren skrev till mamman efter placeringen av sonen. Ett brev som på ett felaktigt sätt återspeglade de diskussioner som förts under ett möte.

"Sådant får självklart inte komma i fråga" menar JO och kritiserar socialförvaltningen för handläggningen av ärendet.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons