Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdköerna är borta år 2004!

Annons


Med start i år så ska köerna inom kirurgi, ortopedi, urologi, ögon och öron opereras bort. Resurserna ska också stärkas så att inte nya köer byggs upp.

Jag har genom åren mött många som oroat sig för långa och pressande väntetider.

I grunden har det handlat om en oro som bottnat i en rädsla för att bli sjukare innan det är "min tur". Många gånger kanske detta också varit fullt motiverat.

Det finns också de som i kraft av god privatekonomi köper sig en behandling på en privat klinik.

Självklart är det inget att moralisera över. När man upplever att ens eget liv hänger på en skör tråd så vill man komma till behandling snabbt.

Nu kan inte alla göra det. Många har inte pengar så att de kan köpa sig vård den vägen. För att vi i framtiden ska kunna ha en bra och jämlik vård för

alla så krävs det att köerna försvinner.

Det är också viktigt för att visa att den svenska modellen med en stark gemensam sektor klarar framtidens utmaningar.

Ur köer som upplevs som långa och besvärande uppstår nämligen rop på privatisering och en tro på att det löser problemen.

Jag tror inte att det är så. Även privata lösningar ska finansieras och då i regel via skattemedel. Det enda som sker är att det banas väg för ett system där privata sjukförsäkringar och plånbokens tjocklek i framtiden kommer att betyda än mer för rätten till en god vård.

Det svenska sjukvårdssystemet har sina brister. Men i jämförelse med de flesta andra länder så ligger vi väl framme, men ett undantag här är tandvården.

Den måste självklart betraktas som vanlig sjukvård. Tänderna tillhör faktiskt kroppen.

Men i dag är patientavgifterna ofta så höga att plånbokens tjocklek avgör. Många väntar med behandlingar till dess att tandvärken tvingar dem till tandläkaren och då blir det mycket dyrt.

Högkostnadsskyddet som ska gälla för personer över 65 år är bra. Men det är också viktigt att detta skydd kommer att gälla även övriga åldersgrupper.

Det kostar självklart mycket stora pengar. Socialdemokraternas partikongress beslutade att detta inför framtiden är ett viktigt reformområde.

I grunden handlar det om att tandstatusen återigen inte ska få bli ett klassmärke. Kongressens beslut ska under kommande år självklart genomföras.

En sjukvård med god kvalitet, där

köerna är borta senast år 2004 och en reformerad tandvård är några viktiga framtidsvisioner för socialdemokraterna i Dalarna.

Peter Hultqvist

Peter Hultqvist är ordförande i socialdemokraternas partidistrikt i Dalarna.

Mer läsning

Annons