Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdjobb försvinner

Annons

Detta med anledning av landstingsstyrelsens så kallade inriktningsbeslut när det gäller de stora förestående besparingarna inom vården i Dalarna. Nu återstår bara ett formellt klubbslag i landstingsfullmäktige inom kort.

I Ludvika innebär beslutet att akutmottagningen stängs nattetid och att lasarettet förlorar upp mot 20-talet vårdplatser. Målsättningen är också att vårdcentralerna i Ludvika och Grängesberg samordnas. Om det innebär att primärvården i Gränges läggs ned är emellertid enligt uppgift fortfarande en öppen fråga. En minimottagning kan enligt uppgift vara en möjlig lösning.

- Det finns en politisk inriktning. Nu ska den börja bearbetas och nästa steg blir att se över hur omstruktureringen ska ske på bästa sätt. Ordet samordna kan innebära många saker och hur vi ska lösa det här praktiskt är något som vi får processa fram, säger Astgård som på onsdagen inte i detalj ville precisera hur han tänker gå till väga för att om några år få den lokala vårdbudgeten i balans.

Att akuten ska hållas stängd nattetid uppfattas av många som det mest oroande i sammanhanget. Den som blir sjuk på "fel tidpunkt" måste via egen försorg eller i ambulans ta sig de sju milen till Falun. Åtgärden beräknas emellertid bara ge en besparing på upp mot nätta tre miljoner kronor.

- Men kvaliteten på vården ska säkras på alla tänkbara sätt och möjligheten att nå en läkare inom vettig tid kommer att finnas kvar, är det lugnande beskedet från närsjukvårdschefen som i sammanhanget också pekar på att det liksom tidigare kommer att finnas möjlighet till så kallad hemsjukvård.

Även när det gäller framtiden för vårdcentralen i Grängesberg ger Astgård försäkringar om att det inte ska bli några försämringar, även om verksamheten flyttas till Ludvika Norra.

- Utbudet blir det samma och lika bra. Det handlar om att fysiskt samla kvalitén på färre platser. Hur Grängesberg ska hanteras är emellertid ännu inte avgjort. Det ska vi fortsätta att processa om, lovar han.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons