Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården ojämnt fördelad

Annons

Det finns det däremot i Falun. Därför har pappan ändå kunnat lämnat sjukhuset.

Frågan är: Är MOH en verksamhet enbart för några få utvalda kommuner i länet?

Den medicinskt omfattande hemsjukvården, MOH, har fått många lovord från patienter och anhöriga. Och Denny Dahlin instämmer:

- Personalen är otroligt bra, det har funkat jättebra sedan pappa kom hem till oss. Och han har blivit bättre och bättre, även om han fortfarande är mycket trött. Jag tror att det innebär väldigt mycket rent psykiskt att få vårdas i hemmiljö, i en miljö där man känner sig trygg. Det måste betyda oerhört mycket att få ha nära och kära omkring sig.

Teresia berättar om sin pappa som efter feber och illamående fick uppsöka lasarettet i Falun.

- Men man hittade inget direkt fel, och han skickades hem ett par gånger. Då ville han stanna på lasarettet, men fick inte.

Tredje gången han kom in blev det akut operation. Man upptäckte då att ett kärl läckte blod i buken.

- Han svävade mellan liv och död. Han låg i respirator tolv dagar innan han vaknade upp. Han låg där i sju veckor, och han bad vid flera tillfällen om att få åka hem, om att få dö hemma.

Men det gick inte. Gustafs och Säter saknar MOH, var beskedet de fick.

När Denny undrade om det var möjligt att ta hem pappan till sig i Falun, gick det bättre.

- En läkare hjälpte till och ordnade med allt. Sedan dess har allt fungerat jättebra, och pappas njurar som tidigare slutat fungera, fungerar nu. Han har börjat äta och är utan dropp dagtid, berättar Denny.

Teresia Olander tycker det är märkligt om den här verksamheten, MOH, bara ska finnas i några få utvalda kommuner i länet, och om kommungränserna ska vara avgörande för vilken vård man kan få.

Borlänge hör till samma närsjukvårdsområde som Säter. Mårten Hallberg är närsjukvårdschef:

- Vi har påbörjat en utvidgning av MOH till både Gagnefs och Säters kommun. Man kan säga att det än så länge handlar om konsulthjälp till dessa kommuner, för det finns inte möjlighet för MOH-organisationen att utvidga sitt område speciellt mycket. Så än är det lång väg att gå tills dess det blir samma MOH-service i Säter och Gagnef som i Borlänge, säger Hallberg.

Han berättar att det inte bara är att bygga ut verksamheten. Det råder brist på både pengar och personal. Och geografin sätter gränser. MOH-teamen kan inte åka omkring för mycket.

- MOH är en väldigt uppskattad verksamhet, det vet vi. Men samtidigt kräver verksamheten också mycket resurser. Dessutom, nu under sommaren så är det alltid en extra press på sjukvårdens verksamhet, säger Hallberg.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons