Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården måste spara

Annons

Under fjolåret hade Gagnefs vårdcentral totalt 72 271 kontakter med invånare i primärvårdsområdet.

Det framkom när Ulf Börjesson och biträdande vårdcentralschef Mona Westman informerade fullmäktiges ledamöter om utvecklingen av sjukvården i Gagnef.

- I slutet av 1990-talet var läget krisartat, tillstod Börjesson, och berättade att då sade flera läkare och sjuksköterskor upp sig.

Ledningen för vårdcentralen inledde då ett utvecklingsprojekt som lett till att den i dag har få vakanser och en verksamhet som betraktas som föredömlig. För ett par månader sedan berättade tidningen om att centralen och dess ledning, personal och verksamhet rosas av såväl landstingsstyrelsen som revisorerna.

Gagnef ska, enligt landstinget, utgöra mönster för andra och landstingsstyrelsen har slagit fast att den positiva utvecklingen i Gagnef i första hand ska ses som inspiration för och en utmaning till landstingets alla chefer och ledare.

Under informationsstunden i fullmäktige redogjorde Börjesson och Westman för verksamhetens organisation och mål samt för förändringsarbetet och sina visioner. Politikerna fick också tillfälle att ställa frågor och flera av fullmäktigeledamöterna förklarade att de i dag är stolta över sjukvården i Gagnef.

Bo Lindevall (s) undrade om det finns någon förklaring till varför hjärt- och kärlsjukdomar är vanligare i Dalarna än i övriga Sverige.

- Det finns inget självklart svar, men vi vet att såväl hjärt- och kärlsjukdomar som struma är vanligare i Dalarna än på de flesta andra håll, svarade Ulf Börjesson, som också kunde berätta att Gagnefsborna inte är värre drabbade än invånarna i andra dalakommuner.

Anders Ahlgren (c) menade att vårdcentralens positiva utveckling utgör ett bra exempel på betydelsen av ett tydligt ledarskap. Han frågade hur vårdcentralen behandlas när landstinget nu måste spara pengar och han undrade också hur det kan komma sig att exempelvis Borlänge har ett mobilt team för vård i livets slutskede när Gagnef saknar ett sådant.

- Det är med förtvivlan vi ibland tvingas säga nej - med motiveringen att vi inte kan ge tillräcklig service - till personer som vill komma hem efter sjukhusvistelser, sade vårdcentralschefen och berättade att han skulle vilja ha resurser för att kunna förbättra servicen.

Han berättade också att Gagnef fått samma sparbeting som andra vårdcentraler och att det i Gagnefs fall motsvarar fem till sex tjänster.

- Vi har lämnat ett motförslag, men ännu inte fått någon reaktion från vår ledning. Trots att vi lyckats väldigt väl har vi i det här sammanhanget inte någon fördel av det. Vi måste spara på befintlig verksamhet medan andra vårdcentraler bara behöver frysa läget - låta bli att besätta vakanta läkartjänster - för att klara sina sparbeting, förklarade Börjesson, som betonade vikten av att vårdcentralen effektiviserar verksamheten, samarbetar med kommunen, undviker dubbelarbete och fortsätter att söka och finna "smarta lösningar".

- Vi har duktiga, engagerade och kreativa medarbetare, påpekade han.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons