Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården i länets skolor granskas

Annons

Som vi kunde berätta om i måndagens tidning fann Socialstyrelsen många brister när skolhälsovården granskades i södra Sverige.

Nu görs alltså en granskning av skolhälsovården i den region som Dalarna tillhör.

- Vi har skickat ut en enkät till samtliga 89 kommuner i vår region för att få en bild av hur verkligheten ser ut när det gäller skolhälsovården. Utifrån den kartläggningen kommer vi, med start i höst, att besöka ett antal skolor. Granskningen omfattar grundskolor och friskolor, men inte gymnasiet, säger Dahlberg.

Till regionen hör, förutom Dalarna, Gävleborg, Örebro, Uppsala, Sörmland, Västmanland och Värmland.

- Vi har ansvaret för tillsyn av all hälso- och sjukvård, och vi har varit på gång ganska länge med att granska skolhälsovården. I andra län har man funnit vissa brister, bland annat när det gäller verksamhetschefsskapet. Vi har tagit till oss signalerna om var det kan vara problem, och bestämt oss för att granska fyra områden närmare.

Dessa fyra områden är:

1. Ansvaret för skolhälsovården.

2. Samverkan.

3. Avvikelser och riskanalyser.

4. Dokumentation.

Mycket kommer alltså att kretsa kring vem som har ansvaret för skolhälsovården, och vilken kunskap dessa personer har.

- Har man inte medicinsk kompetens måste man överlåta det medicinska ansvaret till någon som har den kompetensen. Detta har inte skett på många ställen. Det måste bli tydligare vem som ska vara chef för skolhälsovården, säger Karin Dahlberg.

Socialstyrelsen kan dock inte kräva något tak för hur många elever det ska gå på varje heltidsanställd skolsköterska.

- Vi kan titta på patientsäkerheten, om elevernas hälsoundersökningar är försumad på något sätt för att en skolsköterska har ansvar för ett för stort antal elever. Men vi värderar aldrig hur stort en skolsköterskas område kan vara.

- Däremot har vi begärt uppgift nu i vår kartläggning på hur många elever skolsköterskan ansvarar för. Vi vet att det kan skilja sig väldigt mycket. En del har ansvar för 300 elever andra för över 1 000. Vi kommer sedan att jämföra det med kvaliteten, om det avspeglas där.

Socialstyrelsens granskning av skolhälsovården i Dalarna kommer att pågå även under 2004.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons