Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården i farozonen

Annons

En debatt där många kritiska frågor ställdes hölls på Orrskogen i Malung. Ett femtiotal Malungsbor hade mött upp för att få en inblick i vad som egentligen håller på att hända med sjukvården i kommunen. Och landstingsrådet Alf Johansson gav också en del klara besked på den punkten och kommuninvånarna kan räkna med att det blir försämringar.

Lima Vårdcentral kommer att få vidkännas detta liksom jourverksamheten vid vårdscentralen i Malung. När det gäller Lima vårdcentral förklarade Alf Johansson att man räknar med att genomföra en samordning med vårdcentralen i Sälen och då det gäller jourverksamheten kommer den att försvinna från fredag kväll fram till måndag morgon vid vårdcentralen i Malung. Då kommer patienterna att vara hänvisade till att åka till Mora lasarett, en nyordning som många förklarade sitt stora missnöje med.

- När det gäller Lima vårdcentral är det en enläkarstation som det är svårt att rekrytera läkare till på sikt. Men en samordning med vårdcentralen i Sälen innebär inte att verksamheten försvinner eftersom de äldre som bor på Skålmogården i Lima kommer att få samma service som tidigare, lovade landstingsrådet Alf Johansson.

Många är dock upprörda över att man planerar dessa nedskärningar och det gäller inte minst jourverksamheten vid vårdcentralen i Malung där flera debattörer var oroliga för framtiden. Här räknar man med att spara cirka fyra miljoner om året genom att införa denna åtgärd.

Chefsläkaren Sven-Axel Andersson från Mora förklarade att det är bättre att minska på jourverksamheten i stället för att dra in på dagverksamheten.

- De flesta som behöver omedelbar hjälp åker i alla fall via ambulans eller på annat sätt direkt till lasarettet i Mora, menade Sven-Axel Andersson som dock medgav att den här bantningen medför en viss försämrad service även om man inte betecknar denna försämring som någon katastrof för sjukvården i kommunen.

Lena Olsson menade att man noggrant borde analysera vilka besparingar man gör innan man gör förändringar. Ordföranden i Malungs pensionärsförening Ann-Marie Pettersson förklarade att många äldre var mycket oroade över de förändringar som planeras och förklarade också att det var många som kommer att få upp mot 15 mil att åka om man blir tvungen att åka till Mora.

Ambulansföraren Bengt Albertsson som under många år sett hur sjukvården fungerar var orolig för framtiden.

- Hela Västerdalarna från Sälen till Djurås kommer vissa tider att sakna jourverksamhet helt. Detta i en del av länet där det finns massor av folk, inte minst turister stora delar av året. Jag är övertygad om att det här som nu planeras kommer att leda till att vi i framtiden måste stärka ambulansresurserna ytterligare och det är inte alls säkert att man når de besparingar man planerat, menar Bengt Albertsson som var ytterst kritisk till de flesta av de neddragningar och förändringar som planeras av landstinget.

Att besparingar är nödvändiga var nog de flesta överens om och den stora "boven" i dramat är egentligen inte landstinget i Dalarna utan det hänger samman med den befolkningsminskning som skett i länet de senaste tio åren och som gjort att landstinget förlorat skatteintäkter i storleksordningen 250 miljoner kronor.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons