Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vården en soptipp?"

Annons

Bakgrunden är att vårdpersonalen tycker att arbetsförmedlingen agerat märkligt i ett par fall då det handlat om att rekrytera personal till vården.

Enligt personalens skrivelse har arbetsförmedlingen till ett vikariejobb vid vårdhemmet under sommaren, för att sköta gamla och sjuka, föreslagit en arbetssökande som varken kunde svenska språket eller hade någon tidigare erfarenhet av vårdyrket.

"Inser man inte som tjänsteman på arbetsförmedlingen att en sådan person inte är lämplig att föreslå? Kan man skicka vem som helst till jobb inom vården? Saknas insikt om vad vårdyrket innebär?"

I skrivelsen pekas också på projektet Män i vården, ett samarbete med målsättning att få fler män att ta vårdjobb. Över 20-talet män deltog och på så vis var det en lyckad satsning. Men enligt vårdpersonalens skrivelse fanns i gruppen någon deltagare med "brottslig bakgrund".

"Det är allvarligt att någon person med den bakgrunden är aktuell för att utbildas inom vården. Kriterierna för att delta var tydligen bara två, man och arbetslös", skriver vårdpersonalen och menar att det som hänt är kränkande både för vårdtagarna och för vårdyrkesgrupperna.

"Vi behöver mer personal i vården, men det ska vara personal som både vårdtagarna och vi andra anställda kan vara trygga med", tycker vårdpersonalen.

De vill nu få i gång en debatt och kräver arbetsförmedlingen på en förklaring. De skickar sina synpunkter även till länsarbetsnämnden, socialnämnden, socialchefen, personalchefen och Kommunalfacket för kännedom.

Arbetsförmedlingens chef Eva Nederberg blev förskräckt då hon fick läsa vårdpersonalens skrivelse.

- Jag har en annan bild av det hela och för oss är vårdjobben verkligen ingen soptipp. Vi strävar efter att hitta personal som passar för de krav som arbetsgivaren ställer. Det är inte alltid som det är nödvändigt med yrkeserfarenhet för att kunna ta jobb och vi diskriminerar inte någon. Eventuell brottslig bakgrund är något som vi med ens får undersöka, säger Eva Nederberg.

- När det gäller Män i vården har alla medverkande parter varit överens om att det varit en mycket lyckad satsning, inte minst för att fler män i yrket kommer att höja vårdjobbens status, säger Eva Nederberg.

Hon hoppas att man inom kort ska kunna träffas för att diskutera de synpunkter som vårdpersonalen gått ut med.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons