Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdefull gobeläng stulen

Annons

På lördagsmorgonen upptäckte personal vid Klockargården att tjuvar slagit till under natten. En dator, cigaretter och en värdefull gobeläng saknades.

- Gobelängen är gjord efter konstnärens Stina Sunessons kända målning "En sommardag". Gobelängen är ett äkta hantverk från Aubusson i Frankrike. Det bästa som finns. Fyra väverskor har jobbat sida vid sida i sex månader med att färdigställa konstverket. Vi värderar det till mellan 250 000 och 500 000 kronor, säger Klockar Per.

Tjuvarna har troligtvis tagit sig in genom den låsta entrédörren genom att vänta ut någon gäst. I lokalen har de aktat sig för att gå nära de larmade sektionerna.

- De verkade veta vad de sysslade med. Samtidigt är jag lite förbryllad över att de lämnat två andra värdefulla gobelänger och övrig konst. De kanske blev störda, säger han.

Stölden har tagit hårt på Klockar Per.

- I 20 år "tjatade" jag på Sina Sunesson att få köpa gobelängen. Till slut gav hon med sig 1995 när jag förberett en idealisk plats för den på hotellet. Det här känns fruktansvärt eftersom jag satsar mycket på konst och kultur. Jag vill att mina gäster ska kunna titta på konsten. Den ska vara tillgänglig och inte inlåst i ett kassaskåp, säger han.

Hoppet står till polisen, som säkrat tekniska spår efter tjuvarna. Vittnen har också sett en mystisk Ford i byn under kvällen och natten.

- Jag hoppas dessutom att stölden uppmärksammas så att gobelängen blir "het" och omöjlig att avyttra. Då kanske det finns möjlighet att få tillbaka den, säger Klockar Per.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons