Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdbiträden vill jobba i tredagarspass

Annons

Det säger Barbro Norman, enhetschef på äldreboendet Källegården i Svärdsjö. Hon och personalen på avdelningen Solrosen har kämpat under två år för att få testa 3-3-systemet, men utan resultat.

- Patienterna behöver lika mycket vård under helgerna. Systemet betyder att det är lika mycket personal här oavsett vilken dag det är, säger Birgitta Wiklund.

Personalmöten har hållits och tre scheman har utarbetats. Ingen förstår varför kommunen vägrar att ge grönt ljus. Under kort tid har Källegården haft tre enhetschefer, vilket lett till att man inte kunnat driva frågan med full styrka.

- Vi förstår inte varför det tar sådan tid. Allting är ju klart. Det är ingen här som är bromskloss, säger Barbro Norman.

- De bryr sig nog inte så mycket. Kanske är det för att förslaget kommer nerifrån, säger Gunnel Englund.

Hon tror att sjukskrivningarna skulle minska om 3-3-systemet infördes på avdelningen. Dessutom skulle fler personer lockas till vården om möjlighet fanns att påverka arbetstiderna.

Siv Höglund tror på ökad kontinuitet och kvalitet.

- Vi ska jobba fram till 65. Det är bra för hälsan att få fler dagar att vila upp sig på.

- Kommunen förstår inte att systemet betyder bättre kvalitet i vården, säger Siv Höglund.När avdelningen räknat på det hela, har de sett att ytterligare två heltidstjänster behövs för att systemet ska gå ihop. Men det tror personalen att kommunen skulle tjäna in i längden. I dag händer det att ordinarie personal måste hoppa in på sin ledighet för att arbeta. Det leder till att personalen sliter ut sig.

På några av Källegårdens andra avdelningar arbetar personalen efter tvättstugesystem och flextidsavtal.

Trots att möjligheten finns, vill man inte göra det på Solrosen.

- Nej, det duger inte. Nu har vi jobbat så länge för det här. Vi vill ha 3-3-systemet.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons