Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vårda det svenska språket"

Annons

Glöm ej de gamla som fortfarande vill hänga med i samhället.

Hoppas på bättring med svenskan i tidningar, radio och tv."

Det är lätt att hålla med Maj-Brith om att det förekommer mycket engelska i medierna. Det gäller särskilt i tv och förklaras till en del av förekomsten av filmer och serier med engelskt eller amerikanskt ursprung. Tack och lov, tycker jag, har vi inte tagit efter vad som är vanligt i Tyskland och Italien, nämligen att filmernas originalspråk tagits bort och ersatts med röster som talar tyska eller italienska.

Det är också ganska naturligt att inslaget av främmande språk ökar i medierna eftersom vi är ett litet land som inom många olika områden som handel och kultur måste anpassa oss till omvärlden. Det mångkulturella inslaget i det svenska samhället påverkar också språkbruket. I varje fall långsiktigt.

Men givetvis ska vi också vårda det svenska språket. Jag är övertygad om att alla som jobbar vid tidningar eller på radio- och tv-stationer vill skriva eller prata på ett så korrekt sätt som möjligt.

Den här tidningen har genomarbetade skriv- och språkregler och även om korrekturläsningen försvunnit i sin tidigare form finns det flera "vaktposter" med daglig uppgift att både vårda och värna språket.

En god regel, som vi försöker leva upp till, är att medarbetarna vid tidningen läser varandras texter. Själv ser jag kanske inte felen, men min jobbarkompis hittar ofta felaktigheterna. Tidningen är en färskvara och produceras ofta under medarbetarnas stress. Dessutom kan dataprogrammen spela oss märkliga spratt så att rader försvinner eller blivit till halva meningar. Kombinationen av tidspress och tekniska tillkortakommanden ligger bakom de värsta grodorna. Men jag skulle ljuga om jag inte erkände att både jag och andra slarvar ibland.

Jag vill dock försäkra Maj-Brith och andra som har synpunkter på språkvård att tidningen har en hög ambition när det gäller att vårda och hävda det svenska språket!

Språket, svenskan, är ju vårt levebröd!

Mer läsning

Annons