Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård på lika villkor

Annons

Landstingets ekonomi är, som alla vet, besvärlig. Det måste till sparåtgärder och alla partier som sitter med i landstingsstyrelsen har ett ansvar för att få ekonomin i balans. Vi i centerpartiet ställer också upp bakom flera sparförslag.

Men det måste också vara rim och reson i sparåtgärderna. Folk ska inte behöva åka hur långt som helst för en, kanske lätt åtgärdad åkomma. Malung och Vansbro har beslutat att lägga ned jouren helt. Det betyder att det inte kommer att finnas någon som helst mottagning på vårdcentralerna under lördagar och söndagar. Då ska man åka till Mora, en resa på upp emot 8-12 mil.

Människorna i Västerdalarna känner nu en stark oro och otrygghet med vården. På några dagar skrev 450 personer i Vansbro under en protest som överlämnats till landstinget. Pensionärsföreningarna agerar mot detta, många har inte tillgång till bil och det går inga bussar. Näringslivets representanter har kontaktat mig och de hyser också en stark oro för sin personal i sitt arbetsgivaransvar. Det är ett hårt slag för folket i Västerdalarna.

När jag ställde en fråga till Alf Johansson på landstingsfullmäktige om detta beslut och om han inte står bakom "Vård på lika villkor", säger han att detta är bara en krusning på ytan mot vad som komma ska i protester mot besparingar. Man kan då fråga sig om Alf Johansson anser att Västerdalsbefolkningen är mindre värda för att de är färre? Ska man inte ta deras oro på allvar? Är det inte rimligt att ha en gräns för hur långt man ska behöva åka för att nå den "nära" sjukvården?

Elisabeth Lindén Brandt,

centerpartiet

Mer läsning

Annons