Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård på hemmaplan

Annons

Drogmissbruket ökar i samhället. Och antalet ungdomar som på grund av sitt missbruk måste skickas iväg till behandlinghem för dyra pengar ökade också stadigt. Ett dygn på behandlingshem kan kosta 2 500 kronor och ofta är det långa behandlingstider på mellan 1,5 och två år som gäller.

För att bryta den trenden startade socialnämnden för två år sedan ett projekt. Det gick ut på att hitta för ungdomarna lättillgängliga behandlingsformer på hemmaplan.

Projektet hade vid starten bara Eva Ström knuten till sig. Hon har en mycket bred erfarenhet av drogbehandling. Och hon fick via olika kanaler kontakt med så många ungdomar med missbruksrelaterade problem att hon behövde hjälp, och Johan Spjut knöts till projektet.

Fram till i februari i år hade de två haft kontakt med 87 ungdomar i åldern 13 till 25 år med varierande grad av missbruk. Och det var betydligt fler än man hade väntat sig när projektet startade.

För att utröna hur stort deras missbruk var och vilken hjälp de behövde gjordes så kallade Addistest, som är baserat på frågor, på ett antal av dem. Utifrån resultatet lades sedan individuella handlingsplaner upp.

Förutom enskild samtalsbehandling för att byta livsmönster fick en del av ungdomarna öron-akupunktur som Johan Spjut är utbildad för att ge. Det minskar suget och lindrar abstinensbesvären. Men behandlingen är också kontaktskapande.

- För att bygga upp en relation och komma någon vart är det en bra metod, säger han.

De flesta ungdomar han och Eva haft kontakt med är mellan 16 och 19 år. De vanligaste drogerna de missbrukar är alkohol, hasch och amfetamin.

- Men det är oftast en kombination av alkohol och hasch vi ser, säger Johan Spjut.

Han och Eva Ström ser mycket goda resultat av sitt arbete med ungdomarna. Alla kan man dock inte klara med hjälp av öppenvårdsverksamheten utan några måste ändå skickas iväg till behandlingshem i akuta lägen.

Men deras arbete har ändå gjort att av de 87 ungdomar de arbetat med har 25 fått behandling på hemmaplan som ett alternativ till en framtida behandlingsomgång på institution.

Om man enbart räknar på vad fem av dem skulle kostat där har socialnämnden gjort en besparing på nära sex miljoner kronor.

Och det finns mer pengar att hämta. Från början blev ungdomarna hänvisade till Eva och Johan genom andra som fångat upp deras problem. Men nu börjar ungdomarna själva söka sig till dem.

- Det är roligt att de kommer självmant till oss och ber om hjälp, säger Eva Ström.

I dag har teamet 35 ungdomar i behandling. Och alla goda resultat gör att socialtjänsten anser att projektet inför framtiden bör bli en permanent verksamhet. I dag kommer socialnämnden att besluta att så ska ske.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons