Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård och böter väntar för fyra unga klottrare

Annons

De kallar sig konstintresserade och tycker att det är okej att måla sina "tags" på allmänna byggnader. Nu har de fyra ungdomarna dömts av Falu tingsrätt. Där kallas deras konst för skadegörelse.

De fyra dömda, två 16-åringar och två 17-åringar, ställdes inför rätta i tingsrätten förra veckan och domen meddelades i går. I förundersökningen som ledde till åtal har polisen kartlagt killarnas framfart med sprayburkar och spritpennor. På totalt 38 platser i Falun har man hittat deras "tags", det vill säga deras personliga symboler.

De har klottrat både på egen hand och tillsammans. Vid ett tillfälle fastnade de på en övervakningskamera. Tack vare att de höll sig till sina personliga tags kunde polisen snart identifiera dem.

Vid husrannsakan i ungdomarnas bostäder fann man bland annat fotografier och några skisser av målningar de gjort.

De har erkänt gärningarna och under rättegången har de gett sin syn på målandet.

Den första säger att han är konstintresserad över huvud taget, och att det var en av anledningarna till att han började måla på väggar, dörrar och annat. Han vet att det är föbjudet att klottra men anser, i likhet med sina kompisar, att det är okej att göra det på allmänna byggnader. Däremot undviker han personliga ägodelar som till exempel bilar, säger han.

Den andra anger grupp-trycket som största anled-ningen till att han började klottra. Den tredje säger att hans främsta drivkraft är spänningen. Och den fjärde kallar det för "en rolig grej" och "tidsfördriv". Han har inte närmare reflekterat över konsekvenserna för dem som drabbas av klottret, säger han.

Två av Falukillarna - en 16-åring och en 17-åring - har gjort sig skyldiga till grov skadegörelse. De har klottrat på 10 respektive 13 platser och döms till vård inom socialtjänsten. En av dem döms därutöver till 40 timmars ungdomstjänst medan den andra ska betala 80 dagsböter à 30 kronor. Om de hade varit äldre hade tingsrätten övervägt fängelsestraff, skriver man i domen.

De andra två döms för skadegörelse av normalgraden. De har klottrat på tre respektive fyra platser. Den ena döms till vård inom socialtjänsten, den andra döms till dagsböter.

De dömda ska även betala skadestånd åt de fastighetsägare som drabbats av klottret. Den som betalar minst betalar knappt 3 000 kronor i skadestånd medan den som betalar mest betalar 30 000 kronor.

Den enskilda fastighetsägare som får högst skadestånd får sammanlagt 40 000 kronor.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons