Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård för ung rånare

Annons

Av den tre timmar långa rättegången i går eftermiddag var det inte många minuter som var öppna för allmänheten.

Det var stängda dörrar redan från förhören med kassörskan som utsattes för rånet vid stängningsdags den 14 oktober då den 17-årige rånaren kom i på Tempo Knoppen.

Han viftade med den svarta Smith & Wesson-pistolen framför kassörskans ansikte. Beordrade henne att ge honom alla pengarna från kassan och fick med sig 2 500 kronor.

Ynglingen var beroende av droger och hade köpt 10 gram amfetamin på kredit från en knarklangare.

Det var när den okände person som finansierat knarkaffären på 2 500 kronor genom ombud krävde återbetalning som 17-åringen fick stora problem.

Lösningen blev att göra ett rån.

Han köpte luftpistolen, en kopia av en Smith & Wesson, för 200 kronor av en kamrat som kredit.

Tog med sig maskering och gick för att råna den runda kiosken på Lustigknopp. Men när den var stängd gick han till Tempo Knoppen i stället.

Sex dagar senare svalde han amfetamin och gick till polishuset där han angav sig själv. Då hade med sig fyra 20-kronorssedlar från rånet.

När Falu tingsrätt i går resonerade om vilket straff den skulle döma 17-åringen till, för rån och ringa narkotikabrott, blev utgångsläget motsvarande minst 18 månaders fängelse.

Men eftersom rånaren är bara 17 år gammal, angav sig själv, har erkänt allt och vill få vård mot sitt missbruk av narkotika efter den vårdplan som finns blev domen vård inom socialtjänsten och 80 timmars ungdomstjänst.

Han ska även betala 15 000 kronor i skadestånd till kassörskan och sammanlagt 9 790 kronor till Tempo.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons