Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårbudget med förslag som motarbetar tillväxt

Annons

Företagare kallade budgeten "ett löjets skimmer" och någon trodde att regeringen såg företagarna "som en belastning". Hårda ord!

Friår, ökat partistöd, Rot-avdrag (bidrag vid reparation, om- och tillbyggnad), höjt bistånd, 15 000 personer ut i Ams-åtgärder, arbetstidsförkortning och höjda ersättningar ger inget underlag för ökad tillväxt.

Regeringen och stödpartierna vänstern och miljöpartiet, ska dömas efter vad man gör och inte vad de säger behöver göras!

Moderata förslag: Sänkta bidrag och sänkta skatter, satsning på yrkesutbildning, självklart har vi inte råd med så kallade friår, inte heller med kortare arbetstid och inte heller med höjda ersättningar. Sjuklönereglerna måste också ändras.

Och inte heller kom en justering av förmögenhetsskatten.

En utgiftsexplosion hjälpte socialdemokraterna att vinna valet år 2002. Underskottet i statsbudgeten förväntas uppgå till över 60 miljarder kronor i år. Valvinsten år 2002 för socialdemokraterna kostade 169 miljarder kronor i statliga utgiftsökningar.

Flera moderata tankar:

Tillväxt är att få exempelvis Dalarnas företag att blomma och växa. Det är där vi ska få in skattepengar. Det är knappast genom att öka antalet offentliga tjänster. Ingen sedelpress kan rädda oss.

Vi måste lätta bördan för dem som vill anställa. Få vet vad 3:12-reglerna gäller eller dubbelbeskattningen för småföretagare. Men jag tror att (s) efter alla samtal man haft med företagarna, vet vad som borde till.

Företag och företagare ska kunna ägna sig åt att producera, rekrytera och utvecklas, inte fylla i blanketter och se så att man klarar alla regler, lagar och paragrafer, som ständigt dimper ned på företagarnas bord.

Det får inte, enligt oss moderater, vara så att bidragen även framgent kommer att prioriteras framför sysselsättningen och att kvaliteten i vård, skola, omsorg och rättsväsende får stiga undan för höjda bidrag.

Jag är orolig då jag läser den digra ekonomiska luntan, att regeringen missat de flesta av de mål man ställt upp.

Varje vardag saknas 1,5 miljoner människor i arbetsför ålder i arbetslivet. De är arbetslösa, sjukskrivna, i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, förtidspensionerade eller undersysselsatta. Detta motsvarar var fjärde vuxen i arbetsför ålder.

Jag har sett en beräkning som säger att sju av tio sjukskrivna och fem av tio arbetslösa skulle tjäna mindre än tio procent (!) på att återgå i arbete. Fundera på dessa siffror.

Vi vet att det finns många problemområden. Regeringen gör inte tillräckligt för att det ska bli flera poliser på gator och torg. Vi vet att köerna till sjukvården ringlar långa (se bara i Dalarna) och vi har problem med rehabiliteringen av de sjukskrivna.

Sjukpenningdagarna i fjol var 90,4 miljoner kronor. Med en (s)-regering, med två "kompisar" som kan kallas tillväxtfientliga, kan det bara bli så här. Bidrag prioriteras framför att skapa riktiga jobb.

Svar på debatter av denna art handlar tyvärr aldrig om vad regeringspartierna verkligen vill, utan bara vad vi moderater (i opposition) sagt och säger, kanske vad vi sagt för tio år sedan eller så.

Socialdemokraterna i Sverige har haft makten i 65 år av de senaste 74 åren. Vem bär ansvaret för att det blivit så här?

Statsminister Göran Persson verkar trött och regeringen verkar sönderregerad.

Nu räcker det inte ens som merit för statsministern, att i tv ha dansat med kossan Doris i barnprogrammet Bolibompa!

ROLF GUNNARSSON

Mer läsning

Annons