Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varanödlan Verner ögonopererad

Annons

En unik ögonoperation har räddat synen på den tolvåriga varanödlan Verner på Parken Zoo i Eskilstuna. Den lyckade operationen genomfördes vid Strömsholms djursjukhus.

Den nära tre meter långa och 70 kilo tunga komodovaranen fick grå starr förra sommaren. Verners ögonlinser blev först genomskinliga och sedan vita, vilket ledde till att han sannolikt bara kunde skilja på ljus och mörker.

Enda sättet att förbättra synen var operation. Efter konsultationer med veterinärer i Australien och USA, de enda som tidigare ögonopererat komodovaraner, togs beslut att operera kräldjuret.

Den största oron vid operationen var hur Verner skulle klara att sövas ned. Kräldjur är svåra att söva och hålla vid liv under nedsövningen. Men allt gick bra och varanödlan vaknade upp utan problem.

Synen kommer enligt ögonspecialisten Nils Wallin-Håkansson att bli bra på långt håll, men sämre på nära eftersom Verner inte kan fokusera utan ögonlins. Men tack vare sin halvmeterlånga tunga har varanödlan ett mycket gott luktsinne med vars hjälp den kan hålla koll på omgivningen.

Verner, troligen Europas största komodovaran, ingår i ett europeiskt bevarandeprojekt och har högt avelsvärde.

TT

Mer läsning

Annons