Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varannan väg i Dalarna underkänd

Annons

Större delar av Dalarnas trafiktätaste vägar är i dåligt skick. Det har Motormännens riksförbund kommit fram till. Organisationen har inspekterat de mest trafikerade vägarna i Sverige mellan år 2003 och 2005.

I Mellansverige och Dalarna är mer än hälften av vägarna inte godkända, i norra Sverige får två tredjedelar av vägarna underkänt.

"Det här är ändå våra största och mest trafikerade vägar som har den här standarden och jag blir mörkrädd när jag tänker på att det finns mil och åter mil av vägar som ännu inte är inspekterade och som vi vet är ännu sämre", säger Niklas Thorslund, Motormännens trafiksäkerhetsexpert i ett pressmeddelande.

Riksväg 71 mellan Sälen och Mockfjärd, stora delar av riksväg 70 och delar av riksväg 45 är några exempel på vägar som inte får godkänt.

– Vi har ett eftersatt underhåll av våra vägar i dag. Vi vill i första hand satsa på att rusta befintliga vägar, säger Pär Gustafsson, informationschef för Vägverket region mitt.

– Det finns många sträckor på Dalarnas riksvägar som man kan satsa på.

Nu har Vägverket ansökt om mer pengar från regeringen för 2008. Vägverket vill ha 22,6 miljarder kronor för nästa år, en ökning med 3,9 miljarder jämfört med för i år.

– Om vi får mer pengar till vägarna skuylle vi kunna följa de långsiktiga planer för vägunderhåll och investeringar som vi har, säger Pär Gustafsson.

Mer läsning

Annons