Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Våra ungdomar super!"

Annons

Vivi Lovelock flyttade hem till Sverige och Borlänge för ett halvår sedan efter att i åtta år arbetat med kriminella ungdomar i England. Nu är hon en av tre anställda i länet som jobbar med projekt Charlie som drivs av IOGT/NTO:s juniorförbund. Främst riktar sig projektet till låg- och mellanstadieskolor men även många höstadieskolor besöks av någon av Charlies änglar, som de tre själva vill kalla sig.

- Syftet är att stärka barns självförtroende och öka förmågan att stå emot grupptryck. Då kan man förebygga våld, mobbning och bruk av droger, säger Vivi Lovelock.

Till föreläsningen i Järna församlingshem hade Vivi bjudits in av fritidsgården Tandtrollet där ledarna sett en tydlig tendens till ökat drickande bland ungdomarna.

Med stor inlevelse berättade Vivi Lovelock om sin egen uppväxt på den svenska bonnvischan, och om de alkoholtraditioner hon själv upplevde under tonårsperioden. Publiken nickade instämmande och fnissade generat och igenkännande.

På ett snabbt och lättsmält sätt avhandlades den psykologiska mognaden och det framväxande jaget från ett års ålder och upp till vuxen ålder, innan hon övergick till en neurologisk lektion om hur vådlig en tidig alkoholdebut är under den extremt känsliga period som de tidiga tonåren innebär.

-Genomsnittet för alkoholdebuten ligger i dag på 13,8 år. Den stora faran är ändå inte bara att barnen blir fulla. Det är också under berusning som de flesta prövar narkotika för första gången eller ställer upp på sex utan att egentligen vilja, säger Vivi Lovelock.

Åhörarna bestod till allra största del av kvinnor, något som skylldes på den pågående OS-hockeyn som av allt att döma höll karlarna hemma.

-Tyvärr är väl de flesta som kommer till sådana här informationer redan väl medvetna om farorna medan de föräldrar som vi främst skulle behöva nå stannar hemma, säger Vivi Lovelock.

Omkring 50 personer kom till föreläsningen som arrangerades av Tandtrollet, Smedbergsskolan och Studiefrämjandet.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons