Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våra elitklubbar lider brist på pengar

Annons

Det var när kollega Dahl informerade mig om vad som framkommit under hans samtal med BS-ordförande Anders Ericson, som Jan Malmsjös stämma började dunka i mitt huvud. "Om jag hade pengar". Strofen bet sig envist fast, och sitter där än.

Den ekonomiska krisen är stor i BS, och det känns både underligt - och skrämmande - att veta att klubben levt på pengar som inte funnits.

Inte minst sett till den bakgrund som klubben har. Jag tänker givetvis på de tidigare ekonomiska problem som drabbat klubben, och där kommunen, senaste gången för ett drygt år sedan, fått gått in med kommunal borgen för att reda upp situationen.

Underskottet är nu uppe i 2,7 miljoner kronor. Läget är prekärt.

Skatteskulden på 200 000 kronor måste snabbt betalas in. Annars ligger inte en konkurs långt borta.

qqq

Att klubben hamnat i den här situationen beror givetvis på många orsaker.

Men att lägga en budget som slår två miljoner kronor fel, måste väl ändå vara något sorts rekord i felräkning det också...

Att sponsorintäkterna minskade och att stjärnan Sergei Obuhov var tillbaka i laget, bidrog tydligen mest till det.

I efterhand står det klart att klubben egentligen inte hade råd med "Obbes" tjänster, men jag förstår heller inte att klubben kunde säga nej till stjärnan i jakten på nya sportsliga framgångar.

Nu verkar det som sittande styrelse tar sitt ansvar och försöker reda upp den uppkomna situation. Det känns bra, och ger klubben nödvändig credit inför den fortsatta jakten på pengar.

Nu återstår bara arbetet med att få företagarna och folket i Falun att sluta upp bakom föreningen. Det kan nog bli den knivigaste delen...

qqq

I Brage har man inga kriskänslor, enligt ordförande Evertsson.

Men om inte det finns någon kris kring den ekonomiska situationen, trots skatteskulden, vill jag ändå hävda att det börjar se krisartat ut rent sportsligt sett.

Med fyra raka förluster har Brage hamnat under nedflyttningsstrecket, och där kan laget mycket väl bli kvar under rådande omständigheter.

Att Brage hade en smal trupp, visste vi när Superettan startade, men under färden har den visat sig vara smalare än så.

Tränare Ljung efterlyser en breddning av truppen.

Men den som inga pengar har...

... han får låta bli att värva spelare med pengar som inte finns.

Sett till det gör Evertsson & co helt rätt.

qqq

Men det är inte alla våra elitlag som går dåligt ekonomiskt.

Elitserienykomlingen Mora IK gick förra säsongen med en miljon kronor i vinst. Pengar som kommer väl till pass i arbetet med att få ihop ett slagkraftigt lag till debutsäsongen i elitserien.

I går presenterade laget ytterligare två nyförvärv.

Men ni som väntar på de "stora namnen" får vänta ytterligare.

Peter Nylander och finländaren Niko Mikkola var herrarna som presenterades vid träffen uppe i Grönklitt, där MIK ligger på träningsläger den här veckan.

Två herrar med stor arbetsförmåga som främsta kännetecken. Men spelare, som också bidrar med värdefull rutin från spel i högsta serien.

Båda spelarna har snittat kring 20 poäng och tio gjorda mål de senaste säsongerna.

Jag hade, ska erkännas, hoppats att Mora vid det här laget kunnat presentera en spelare som verkligen vet var målet är beläget.

Men förstår samtidigt att konkurrensen om den sortens spelare på marknaden är mördande. Då är det inte lätt för en nykomling, med inte full så starka ekonomiska muskler, miljonvinsten till trots, att hävda sig.

qqq

Slutligen: När jag skriver dessa avslutande rader, återstår bara några timmar till avspark mellan Sverige och Danmark i EM.

Eller årets fotbollsmässiga höjdpunkt, som många vill se den som.

Jag räknar med Zlatan.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons