Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår värld är full av murar

Annons

Det enda som återstår av Herodes tempel är dess västra mur. Under Jordaniens illegala ockupation av Jerusalem, var tillträde förbjudet för judar, men annars har de bett vid denna mur sedan romarna plägade förstöra resten av det ståtliga templet. Satt in papperslappar med böner, önskningar till deras gud - som även har övertagits av kristna och muslimer i avsaknad av bättre alternativ. Numera kan man även skicka dessa böner över internet för placering i en lämplig spricka.

Murar är något ytterst mänskligt som har funnits sedan urminnes tider. Kinesiska muren höll mongolerna i schack, och att de var farliga vet vi, eftersom muslimerna än i dag klagar på att deras misslyckanden beror på dessa. Liksom på korsfarare, israeler och amerikaner förstås, aldrig på dem själva. Jeriko hade en mur; marscherade man runt den sju gånger föll den vanligtvis, kanske man skulle tipsa palestinerna? Palestinerna har väl glömt bort detta klassiska sätt att avlägsna murar, eller vill de inte? EU och SIDA/Sverige säger ju också att de inte behöver, de får sitt socialbidrag ändå.

Murar håller ute och inne. Vi nordbor fryser till döds utan att hålla kylan ute - eller är det värmen inne? Fängelser och Berlin ger otäcka men ibland nödvändiga associationer till att hålla inne.

Muren som nu byggs mellan Israel och de områden som kunde ha varit Palestina, om de hade velat - är döful på sina ställen, eftersom det är motiverat just där, på de få procenten där araber har uppvisat ett särskilt intresse av att skjuta prick på judar. Ibland räcker det ej utan araber har roat sej med att kravla genom avloppsrör under staketet enbart för nöjet att ge nackskott åt femåriga judiska flickor. Nöjena på Västbanken är visst begränsade och att mörda fruar och flickvänner och systrar, som har våldtagits av andra araber där, börjar bli rutin.

Men alla spärrar inom Israel, som svenska media har berättat om noll gånger? I decennier har man inte kunnat gå in på en israelisk biograf eller varuhus eller - tja, ungefär överallt folk går, utan att pensionerade reservare har känt igenom en och ens väska.

I dag som igår har varenda israel passerat vägspärrar tack vare arabernas vanor. När dagens araber använder ambulanser eller kvinnor för transport av mord-redskap till Israel, den senaste innegrejen är att kvinnan bör sprängas tillsammans med hennes sprängämnen. Är det ett tecken på att araberna fortfarande är uttråkade?

Försök lägg ihop tiden en israel och en palestinier måste vänta på att kontrolleras, sprid ut det över befolkningen och du kommer att upptäcka att israelerna vinner på tid. Men den berömda muren då, som alla tidningar har skrivit om? Enkelt - måla ³konstverk" på den så går det inte att klaga över symboliken i densamma.

Ralph Haglund, fil.lic.

Mer läsning

Annons