Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tionde elev missar gymnasiet

Annons

En sammanställning som tidningen gjort visar att var tionde elev, eller 60 av 649, som gick ut nian inte kommer in på gymnasiet i höst. Anledningen är att dessa inte uppnått betyget godkänt i något av kärnämnena matte, engelska eller svenska.

För att påbörja gymnasiet måste eleven ha godkänt i alla kärnämnen. Annars väntar IV-programmet där de får läsa upp betygen innan de kan söka till gymnasiet igen.

Med 16 procent, eller en av sex elever, har Domnarvets skola och Jakobsgårdsskolan flest elever i nian som inte fått godkänt i kärnämnena.

Rektorerna på båda skolorna konstaterar att det är högt, men anger som en förklaring att skolorna har fler elever med särskilda behov.

- Vi har en del elever med särskilda behov och anpassad studiegång för vissa. Det innebär att de är i praktiskt arbete istället för att vara i skolan, säger Ragnhild Larsson, rektor på Jakobsgårdsskolan.

Gylle- och Forssaklackskolan är de två skolor som har lyckats bäst. Båda ligger runt fem procent, vilket innebär att en av 20 elever inte uppnått målen.

- Vi försöker jobba utifrån tydlighet och åtgärdsprogram, som på alla andra skolor. Vi har hela tiden levande dialog med elever och föräldrar när man ser att eleven är på väg att inte bli godkänd i något kärnämne, säger Stefan Forsmark, rektor på Gylleskolan.

Immanuelskolan, som är en friskola, hade sex elever som gick ut nian. Två av dessa nådde inte målen. Enligt rektorn Kerstin Kerstell är den andelen missvisande om den räknas procentuellt, eftersom skolan har så få elever i nian.

Men med skolans åtgärdsprogram kommer båda eleverna ha godkänt innan höstterminen börjar.

- De här eleverna har själva valt att läsa upp betygen under sommaren. De har bestämt sig för att klara godkänt, säger Kerstin Kerstell.

Fakta | Elever som inte är behöriga till gymnasiet

Domnarvets skola: 10 av 64, 16 procent.

Gylle skola: 7 av 131, 5 procent.

Mjälgaskolan: 5 av 65, 8 procent.

Maserskolan: 13 av 138, 9 procent.

Forssaklackskolan: 9 av 148, 6 procent.

Jakobsgårdsskolan: 16 av 103, 16 procent.

Totalt: 60 av 649, 9 procent.

Immanuelskolan: 2 av 6, 33 procent. Dessa två läser sommarkurser och blir godkända till hösten.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons