Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var skottet på Stella Blu oavsiktligt?

Annons

För att visa att den åtalade "Thomas" varit ovän med den skjutne "Peter" hade åklagare Catharina Wikner kallat en 16-årig flicka som i januari varit på samma fest som Thomas. Hon vågade inte vittna om Thomas befann sig i rättssalen, utan han fick lyssna på vad som sades i en högtalare i ett annat rum.

Peter var på väg dit och lägenhetsinnehavaren var orolig att det kunde bli bråk.

- Om det så är det sista jag gör så ska jag ta honom, sa han. Han sa en massa saker, berättade hon.

I polisförhör har hon sagt att Thomas utryckt sig att han skulle skjuta Peter. Efter att ha påmints om detta kom hon ihåg att så var det. Denna osäkerhet var Thomas advokat Per-Ingvar Ekblad inte sen att påpeka.

Vittnet berättade också att Thomas brukar bli aggressiv när han dricker.

En ordningsvakt berättade att han sett de båda bråka. Efter skottet såg han också Thomas och en kamrat - ett av de vittnen som inte dök upp - lämnade krogen innan någon hann låsa.

Hur lätt är det då att ett skott går av oavsiktligt?

I korthet kan sägas är att Stefan Petterson på Statens kriminaltekniska laboratorium gav fler förbehåll än Kjell Nyhlén, kriminaltekniker i Dalarna. Frågan gällde möjligheten att en kula ändå hamnar i loppet vid en ofullständig mantelrörelse för att göra patron ur. Nyhlén menade att vid 99,9 procent av fallen hoppar patronen snett, men Pettersson menade att den kan sitta kvar i loppet.

Pistolen ska enligt Thomas troligen ha varit en FN 1910. Man kan notera att på fyra av fem pistoler av det fabrikatet måste magasinet sitta i för att man alls ska kunna skjuta. Man måste också trycka in en greppsäkring på kolven.

Fotnot: Thomas och Peter är fingerade namn.
Rättegången avslutas i dag.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons