Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var ska tonvis med kläder slängas?

Annons

I slutet av september, början av oktober tar Myrorna nämligen bort sina behållare.

- Vi hoppas att människor som vill skänka kläder kan hitta andra alternativ. Ett alternativ är ju att lämna kläderna till Lillkyrkan som har en lokal för detta vid Grottvägen.

- Jag vet inte, men kanske även Pingstkyrkan tar emot kläder och det kanske finnas fler organisationer som jag inte känner till, säger Ola Nyström som är renhållningschef i Ludvika kommun.

Myrorna, som ingår i Frälsningsarmén, har haft organiserad insamling i Västerbergslagen i ungefär två år. Det uppger Urban Bolin som är regionchef vid Myrorna.

-I Västerbergslagen har vi årligen fått in cirka 200 ton. Därav 140 ton från Ludvika och resten från Smedjebackens kommun. Kläderna exporteras och säljs i främst Östeuropa och Asien.

- Överskottet används sedan för Frälsningsarméns verksamhet i Sverige. Det handlar bland annat om drift av alkoholisthem, soppkök, härbärgen med mera, uppger Urban Bolin.

Orsaken till att Myrorna slutar med insamlandet i Dalarna är att lönsamheten minskat. I bland annat Tyskland betalar kommunerna för att kläder ska samlas in, vilket dumpat priserna på marknaden.

- Priserna är så låga att vi inte ens får täckning för våra insamlingskostnader, säger Urban Bolin som varslar om att Myrorna kan komma att upphöra med insamlingen i fler län än Dalarna.

Myrornas beslut kommer sannolikt att leda till ett ökat tryck på dalakommunernas sophantering.

-Om folk inte lämnar sina begagnade kläder till någon annan organisation så vill vi att de lägger kläderna i den återvinningsburk som är märkt deponirest.

- Vi får sedan sortera det och skicka i väg det för bränning, säger renhållningschefen Ola Nyström.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons