Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var ska soporna brännas framöver i norra Dalarna?

Annons

Frågorna är flera och omfattande. Bland annat om kommunerna framöver ska agera som en part mot Sydkraft i fråga om att teckna gemensamma förbränningsavtal och förhandla om pris.

Andra viktiga frågor att ta ställning till är om utsortering av komposterbart avfall är intressant och om alternativ till nuvarande förbränning av hushållsavfall vid Mora värmeverk ska utredas. Det skulle i så fall kunna handla om att bränna hushållsavfall i en annan anläggning inom länet, utom länet eller i en helt ny anläggning, exempelvis i kommunalförbundsregi.

Kommunstyrelsen i Mora diskuterar Avfallsplan 2010 i morgon, tisdag och får information av miljöingenjör Christina Holback.

För Sydkrafts del behöver avfallspannan i Mora byggas om. En ny panna kostar cirka 100-130 miljoner kronor. Sydkraft beräknar en avgift på cirka 550-600 kronor per ton inklusive askhantering vid närliggande deponi. En biobränslepanna med motsvarande effekt beräknas kosta cirka 20 miljoner kronor.

Den slutgiltiga planeringen av anläggningen kommer att ske i samråd med kommunerna. Sydkraft besöker varje enskild kommun för diskussion. Sydkraft behöver slutgiltigt besked från kommunerna i år och strävar efter långa avtal om 10-15 år. Om det blir beslut om att bygga om befintlig panna kommer ombyggnaden att ta uppemot ett år.

Avfallsdeponin i Kråkberg läggs ner senast 2008. Det finns i dag inga planer på någon ny deponi. I stället undersöker SITA/ Sydkraft förutsättningarna att köpa en annan anläggning, till exempel Forsbacka utanför Gävle.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons