Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var rädd om det lilla som finns!

Annons

En gång i tiden (1994 tror jag det var) genomfördes något som hette Rådslag centrum. Det bildades arbetsgrupper för olika innehållsområden och det var en mängd möten.

Jag var med i kulturgruppen med Håkan Castor som gruppledare. Vad jag minns så kom det fram oändligt många förslag till åtgärder för att lyfta centrum. De finns säkert nedtecknade någonstans.

Centrum i fokus? Det är så lätt att glömma, eller förringa det vi har. Delar som är nära, och är en del av Borlänges karaktär.

En del som vi gärna talar om är Palladium. En plats som det är mycket angeläget att få liv i om vi ska knyta ihop dynamiken vid Sveatorget.

Palladium är en djupt förankrad rot i det som kallas identifikation av en plats. Den byggdes 1919, som ett svar på storstädernas satsningar på kulturpalats. "Man skulle minsann inte behöva åka till Stockholm för att uppleva kultur", sades det. Borlänge är en ung stad i förvandling, och utifrån det finns en angelägenhet att bevara de få historiska spår som ännu finns kvar.

Palladiums placering vid Sveatorget gör det till en viktig del i tankarna om Sveatorget och karaktären där. Sveatorget har en möjlighet att bli ett nygammalt centrum för människor, men då måste resurserna kring torget tas till vara på ett mer ambitiöst sätt.

Det finns lösningar. Palladium skulle kunna vara en helt underbar arena.

Konceptet lyder:

l Digital biograf.

l Konferenscenter.

l Konsertlokal för mindre uppföranden. Lokalen rymmer, efter renovering, ungefär 340 sittplatser.

Digital Biograf: Öppnar globala möjligheter eller ger lokal närhet. Det går att visa samma film på hur många platser som helst samtidigt, med tillhörande global diskussion.

Det går att visa en konsert som är på andra sidan jorden. Det går att visa klassens videofilm i storbild inför hela skolområdet, möjligheterna är oändliga. Tekniken bjuder på fantasieggande lösningar. Kreativitet är ordet.

Konferenscenter: Det finns ett sug efter en central konferenslokal. Där används samma teknik som i digitalbion. Det går att ha parallellkonferenser i Florida eller på Påskön. Man kan ladda hem det senaste via webben. Kommunikation är ordet.

Konsertlokal: Palladium har visat sig ha en mycket bra akustik. Markus Moszny ordnade en gång så att Kerstin Dellert fick möjligheten att provsjunga i Palladium, varvid hon spontant sa:

"Jösses, det här måste ni vara rädd om." Det är inte den enda bekräftelsen på den goda akustiken i lokalen. Det finns fler, men varför bli tjatig. Faktum kvarstår. Upplevelse är ordet.

Tyvärr händer inget och byggnaden mår inte bra. Snart rasar väl mer av taket inne i salongen (original 1919) och det då något intresse av att renovera, eftersom intresset är så svalt nu? Det blir väl enklare att göra fyrkantiga kontor av det hela.

Vi tror på detta - därför att vi tror på kulturen. Kulturen som oöverträffat verktyg att åskådliggöra människans närvaro i verkligheten och frigöra den mänskliga dynamiken.

Vår förhoppning är att något händer för att skapa en arena där möjligheterna kan visas, där innovationer ges tilltro, där syrehalten i blodet höjs, där...

Vi tror på en plats där människor kan mötas.

Detta, vårt förslag till lösning av Palladiumfrågan, är ett koncept som är tillräckligt flexibelt för att klara eventuella ekonomiska svajigheter. Ett koncept som har långsiktigheten som ledstjärna.

ROLAND BACKLUND

Mer läsning

Annons