Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var försiktig med elden!

Annons

Maningen framfördes i samband med en mediaträff på brandstationen. Med vid informationen var även brandmästaren i Ludvika, Anders Danielsson. Även om många kommuninnevånare redan torde ha respekt för den röde hanen är det värdefullt med en påminnelse tycker de båda brandbefälen.

I sommar- och semestertider brukar brandrisken öka. En sprakande lägereld kan ge en extra krydda i friluftssammanhang. Men om man inte är tillräckligt försiktig kan trivselfaktorn övergå till att bli en förödande skogsbrand.

- Skogsbränder kan vara mycket besvärliga. Och uppstår de under en torrperiod med blåst då är det verkligen jobbigt för gubbarna. Är det 25 till 30 grader varmt under släckningsarbetet håller man inte så länge, fortsätter räddningschefen.

En grundläggande regel för de som tänker göra upp eld utomhus är att först ta reda på vilket brandriskvärde som gäller vid tillfället. Om det till exempel är en etta innebär det att brandrisken är mycket liten. Normal brandrisk har siffran tre men är det en fyra är brandrisken stor.

- Är det en femma betyder det att det råder mycket stor brandrisk och vid 5E är det extremt hög brandrisk, klargör Wickberg.

Vid eldning i större omfattning, som bränning av gamla halmbalar, ska den alltid föregås av en anmälan till räddningstjänsten.

- Men när någon anmäler att de ska bränna innebär inte det att de har lämnat ifrån sig allt ansvar till oss på brandkåren. Det kanske folk tror men så är det inte. Man kan inte bete sig hur man vill bara för att bränningen är anmäld till oss, säger brandmästare Danielsson med all önskvärd tydlighet.

I sammanhanget rekommenderar räddningstjänsten att de som tänker elda i någon form ska ta del av foldern Eldning och allemansrätt som bland annat finns på turistbyrån. I den finns goda råd som, under förutsättning att de följs, kan förebygga många brandkårspådrag.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons