Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår för mc- folk

Annons

Det var ett tiotal kvinnliga motorcyklister som samlats i Insjön för att fräscha upp sina kunskaper inför den kommande mc-säsongen.

- Vi åker tillsammans och tyckte att det här var en lämplig säsongsupptakt, berättade Marianne.

De av Sveriges motorcyklisters centralorganisation, SMC, utbildade instruktörerna Oleg Wennström, Per-Åke Joons, Stefan Joons och Niklas Boje ledde den teoretiska och praktiska "kunskapsavrostningen".

Deltagarna fick genomföra bland annat balans-, broms- och insiktsövningar.

- Det är viktigt att ha insikt om att det inte bara är roligt, utan också svårt att köra motorcykel. Mc-förare saknar säkerhetsbälten och krockkuddar och de är heller inte omgivna av något skyddande plåthölje. Därför är det extra viktigt att vi förbereder oss ordentligt och lär oss att förebygga farliga situationer och att hitta vägar ur de situationer som ändå uppstår, konstaterade Oleg Wennström.

Han och de övriga instruktörerna betonade att trafiken blir allt tätare och hastigheterna allt högre.

- När vi talar om stoppsträcka är det viktigt att komma ihåg att dess längd avgörs av både reaktionstiden och bromssträckan, påminde Oleg och tillade att man genom att bromsa för kraftigt kan klara sig ur en farlig situation - men hamna i en annan.

- En oerhört - för att inte säga livsviktig - övningsdag, konstaterade deltagarna.

Helgens avrostning var privat, men kommande helg ordnar SMC Dalarna en gratis avrostning för alla intresserade. Den genomförs vid Dala Airport och helgen därpå blir den ett nytt övningstillfälle i Mora.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons