Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fjärde sjukskriven på grund av utbrändhet

Annons

Försäkringskassan Dalarna får inte föra någon länsstatistik över de sjukskrivnas diagnoser, men siffror från sju av länets femton kommuner finns att tillgå.

Och siffrorna är samstämmiga.

Av de sjukskrivningar som passerat 28 dagar i Ludvika-Smedjebacken förra året så var 25 procent, 354 av totalt 1 424 personer, sjukskrivna på grund av utbrändhet, psykiska besvär eller stressreaktion.

För Avesta och Hedemora låg siffrorna också på 25 procent under 2001.

Avesta och Hedemora har sett en ökning de senaste två åren.

1999, som var det första året då de två kommunerna börja föra kontinuerlig halvårsstatistik, hade 21 procent av de totalt antalet sjukskrivna en diagnos med utbränningsliknade symptom.

2000 hade siffran stigit till 22,5 procent, för att förra året landa på 25 procent.

Borlänge, Gagnef och Säter har gemensamma siffror för personer sjukskrivna längre än två år. Av de personer som varit sjukskrivna längre än två år i november förra året så var 22 procent av klassade som utbrända.

I förra veckan presenterades en rapport från Arbetslivsinstitutet, Ali, som visade att risken för att bli utbränd är nästan dubbelt så stor för arbetslösa, jämfört med de som arbetar.

Ali:s rapport visar att utbrändhet inte behöver vara en arbetsrelaterad åkomma.

Andra riskgrupper för utbrändhet är sjukskrivna, förtidspensionerade, kvinnor, ensamstående, studerande och personer med utländsk bakgrund.

Studien ger inget stöd för att yrken inom vård eller tjänstesektorn skulle vara särskilt drabbade av utbrändhet.

4 700 personer deltog i Ali:s undersökning. Totalt visade sju procent tecken på utbrändhet. Av de arbetslösa klassificerades elva procent som utbrända. Av de arbetande var det 5,7 procent som fick samma diagnos.

Dubbelt så många kvinnor som män led av utbrändhet.

ANNA GULLBERG LUNDKVIST

Mer läsning

Annons