Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fjärde arbetslös

Annons

Varje person i åldrarna 16 till 64 år som bor i Dalarna betalar i snitt 75-80 kronor, varje dag, till dessa försörjningssystem.

Färska siffror visar att klart mest, 30 kronor per dag och individ, går till förtidspension, det som i dag formellt heter sjuk- och aktivitetsersättning.

- Alarmerande, och för många enskilda personer förödande, anser Kurt Kvarnström (s), som leder den länsgrupp för finansiell samordning, Finsam, som i våras bildades.

Kvarnström säger att det är lite vanskligt att titta på hur många personer som står utanför den ordinarie verksamhet.

- Man mäter lite olika saker. En som har halvtid förtidspension räknas exempelvis som en person. Personer som är sjukskrivna en månad kan också göra att det slår fel i statistiken. Däremot är det mycket intressant att titta på försörjningsmåttet, vilka kostnader vi har i länet för de olika ersättningarna.

Och det visar att just förtidspensioneringar ökat kraftigt sedan år 2000.

- Vi har gjort sådana här mätningar några år i Dalarna nu, och många andra ställen i landet börjar ta efter oss. Detta visar var vi bör sätta in insatser, och visar också vad som händer om man flyttar en ersättning till en annan.

- Detta har också varit en aha-upplevelse för många politiker och tjänstemän. Socialbidrag har varit en stor politisk fråga i alla år. Men kostnaderna för socialbidrag är en mycket liten del av det samlade ersättningssystemet, säger Kvarnström.

Varför har antalet förtidspensioner ökat så mycket?

- Det finns tusen olika orsaker om man gräver ner sig i varje enskilt fall. Förstås medicinska orsaker, men också större krav på arbetsmarknaden. Vi vet att lång arbetslöshet kan leda fram till att man mår dåligt och blir sjuk.

Annars är förstås ökningen av förtidspensioner också en konsekvens av den under 2000-talet kraftiga ökningen av långtidssjukskrivningar.

- Den starka trenden att förtidspensioneringar ökar är alarmerande, säger Kvarnström.

Som då inte bara pratar om samhällets ökade kostnader.

- Bakom dessa siffror finns en stor ensamhet. Många av de som tvingas till förtidspension tappar sitt naturliga deltagande i samhället, och hamnar utanför.

I Dalarna pågår nu olika Finsam-försök. I Hedemora/Avesta och Ludvika/Smedjebacken är man i gång.

- Vi har valt att inrikta oss mot människor som är 20-40 år och som har sammansatta problem och alltså behöver stöd och hjälp från flera ställen. Målet med Finsam är egen försörjning till alla. Detta är ett samarbete mellan kommuner, landsting, försäkringskassa och arbetsförmedlingar.

Några konkreta förslag?

- Det tar rätt lång tid att prata ihop organisationerna, men några initiativ har tagits. Ett exempel: En person som är sjukskriven och väntar på operation, kanske behöver en omskolning för att kunna börja arbeta igen. En sådan omskolning borde kunna påbörjas under tiden som den personen väntar på operation.

Kvarnström anser att detta är en av de stora politiska utmaningarna:

- Vi har över en halv miljon förtidspensionerade i landet. Att hitta lösningar för att minska den siffran är en av de största politiska utmaningarna de kommande åren.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons