Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns turisterna?

Annons

Hotell Siljan uppger dock att beläggningen i sommar kan jämföras med förra året. För First hotell är trenden dock en helt annan.

Medan de flesta hotellen uppger att beläggningen under årets första sommarmånad varit sämre eller ungefär den samma som förra året, redovisar First hotell en ökning.

- Vi har ökat beläggningen med 35 procent under juni månad jämfört med samma period förra året, berättar Anders Hallin hotelldirektör vid First hotell.

Vid First hotell betyder detta en beläggning på 66 procent under början av sommaren. Högst beläggning har däremot Hotell Siljan som uppger att rummen varit näst intill fullbelagda varje kväll. För de övriga två hotellen har det alltså gått sämre.

- Det har varit riktigt dåligt i år, säger Sten Svensson vid Tre hotell.

Under juni månad har beläggningen vid Moraparken hotell legat på 31 procent.

- Det är något sämre än förra året, men juli brukar bli bättre, säger Mats Hägglund, Moraparken hotell och spekulerar om vädret kan vara en orsak till minskningen.

När det gäller gästerna ser det ganska lika ut vid de olika hotellen. Nu när sommarmånaderna är här har affärsresenärerna bytts ut mot en blandning av pensionärer, svenska och utländska turister samt gruppresenärer. De utländska turisterna är fortfarande en minoritet, och av dessa kommer de flesta från Norge och Tyskland.

- Vi kan se en tendens till att gruppresenärerna minskar men att antalet pensionärer som reser på egen hand i stället ökar, säger Sten Svensson, Tre hotell.

Hotellvistelsen i Mora brukar sällan bli långvarig. I de flesta fall stannar turisterna endast en natt, men upp till tre nätter har blivit allt vanligare. Besöken i Mora innefattar ofta besök vid någon eller några av Moras stora kultur- och turistattraktioner som Zorn, trähästtillverkningen och Vasaloppsmålet.

SOL JENNY ERSSON

Mer läsning

Annons