Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns tjuvskyttarna

Annons

Svar till Bertil Bäckström,

den 26 maj.

Ett förslag till konkret åtgärd, prishöjning på jaktkortet med 100 kronor där pengarna går till att komma till rätta med illegal jakt, betecknar Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Bertil Bäckström som en "attack på jägarkåren". Men den av Jägareförbundet accepterade Rovdjursutredningen påvisade en mycket omfattande tjuvjakt på stora rovdjur. Inom norra utbrednings- och forskningsområdet fälls tre gånger så många björnar illegalt som det fälls legalt. En tredjedel av de björnar som fälls inom det södra utbredningsområdet fälls illegalt.

Totalt för landet uppskattas att mellan 133 och 157 lodjur dödats illegalt årligen sedan lodjursprojektet startade i mitten av nittiotalet. Alltså mer än det antal lodjur som skjutits legalt. Av de trettiotal döda vargar som påträffats de senaste tjugo åren har hälften haft sådana skador att det framstått som uppenbart eller mycket troligt att de dödats genom jaktbrott.

Så ser det ut enligt Rovdjursutredningen som publicerades i början av år 2000.

Om Bäckström inte tror att tjuvskyttar i stor utsträckning finns i jägarkåren skulle det vara intressant att få veta hur han tror att gärningsmannaprofilen ser ut? Är det inte Bäckström som borde ha föreslagit en konkret åtgärd för att komma till rätta med denna jaktbrottslighet och samtidigt höja statusen på jägarkåren?

Det räcker inte med att slentrianmässigt uttala att Jägareförbundet tar avstånd från alla typer av illegal jakt och sedan luta sig tillbaka.

UFFE STRIDSBERG

Mer läsning

Annons