Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns tjuvskyttarna?

Annons

Svar till Bertil Bäckström,

den 31 maj:

Ett förslag till konkret åtgärd, prishöjning på jaktkortet med 100 kronor där pengarna går till att komma till rätta med illegal jakt, betecknar Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Bertil Bäckström som en "attack på jägarkåren".

Men den av Jägareförbundet accepterade rovdjursutredningen påvisade en mycket omfattande tjuvjakt på stora rovdjur. Inom norra utbrednings- och forskningsområdet fälls tre gånger så många björnar illegalt som det fälls legalt. En tredjedel inom det södra utbredningsområdet fälls illegalt.

Totalt för landet uppskattas att mellan 133 och 157 lodjur dödas illegalt årligen. Alltså mer än det antal lodjur som skjutits legalt. Av de trettiotal döda vargar som påträffats de senaste tjugo åren har hälften haft sådana skador att det framstått som mycket troligt att de dödats genom jaktbrott.

Så ser det ut enligt rovdjursutredningen som publicerades i början av år 2000.

Om Bäckström inte tror att tjuvskyttar finns i jägarkåren skulle det vara intressant att få veta hur han tror att gärningsmannaprofilen ser ut?

Är det inte Bäckström som borde ha föreslagit en konkret åtgärd för att komma till rätta med denna jaktbrottslighet och samtidigt höja statusen på jägarkåren?

Det räcker inte med att slentrianmässigt uttala att Jägareförbundet tar avstånd från alla typer av illegal jakt.

UFFE STRIDSBERG

Mer läsning

Annons