Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns kraften som tar vid

Annons

Integration i det perspektivet var en utmaning som vi i Näringslivet Falun Borlänge tog oss an under 2003 med stort engagemang och ett lyckat resultat som facit. Den stora frågan nu är, var finns den nationella kraft som tar vid?

Fler och fler invandrare och flyktingar fastnar hemma i sina lägenheter, med kunskap och erfarenhet som borde komma till användning. Detta både med tanke på den enskilde individen och det svenska samhället.

Sedan 1997 har Näringslivet Falun Borlänge arbetat med projektet Region vision i olika former. Vi har de här åren i högsta grad medverkat till att nästan 800 människor fått en vettig sysselsättning i regionen.

Förra året fanns integration med som en viktig del i Region vision. Målen för projektet sattes medvetet högt, men faktum är att vi nådde ännu högre.

Varför? Det går att peka på många saker:

p Det djupa engagemanget och vår erfarenhet när det gäller uppsökande verksamhet, där personlig kontakt är avgörande för hur man lyckas.

p Vår kunskap om hur det fungerar i företagens värld.

p Den goda relationen med näringslivet i regionen.

p Vårt koncept, där praktik och undervisning i svenska varvats med andra åtgärder som syftat till att stärka individens självförtroende.

p Korta beslutsvägar, utan någon byråkrati.

Tyvärr ses gruppen invandrare ofta bara som ett problem. I många fall skickas de från praktik till praktik, en strategi som inte är riktad mot något varaktigt arbete utan bara tröttar ut. På det här sättet förstörs verktyget och personen tappar hoppet.

Det Sverige och de här människorna behöver är inga halvmesyrer utan starkt stöd i form av dörrknackning och dammsugning av de möjligheter som finns. Dessutom måste alla spelregler på den svenska arbetsmarknaden klargöras för varje person.

Kulturella barriärer kan besegras om man vet vilka krav som ställs. Att vara tydlig och ställa krav är inte diskriminerande. Det är tvärtom så, att långbänk och luddiga krav skapar utanförskap.

Från de här sju åren med Region vision finns naturligtvis många exempel som värmer i hjärtat. Ett av dem vill vi gärna dela med oss av här och nu.

I det unga dataföretaget anställdes, efter en kontakt förmedlad av oss, den drygt 60-åriga kvinnan. Hon blev snabbt något av en mor för de unga IT-lejonen, precis den kraft som gänget behövde.

Ingenting är omöjligt - efter den devisen försöker Näringslivet Falun Borlänge alltid arbeta. Så också i årets projekt som vänder sig till ungdomar mellan 20-24 år.

Hur och efter vilka ambitioner arbetar andra instanser?

Vi är stolta över att ha bidragit till att nästan 800 personer blivit kvar i arbete i regionen Falun Borlänge, att skattepengar kommit det här området till godo.

ANDERS BJÖRKMAN

Mer läsning

Annons