Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väpnat rån i Lima

Annons

En av rånarna hade pistol medan den andre var beväpnad med en kofot.

Det var ett synnerligen brutalt rån men ingen av bankpersonalen kom till fysisk skada. De två banktjänstemännen Per-Arne Oscarsson och Lena Eggens bands dock av rånarna och övergavs liggande inne i lokalerna.

Vid rånet hotades också bankpersonalen. På vilket sätt vill inte polisen avslöja.

Hur mycket pengar de två bankrånarna kom över finns det inga uppgifter om. Men det kan vara en större penningsumma eftersom det var löneutbetalningsdag.

Rånarna som var maskerade uppträdde mycket hotfullt då de kom in i banklokalen strax efter tio på förmiddagen.

Enligt uppgift bakbands de båda banktjänstemännen med en bred silverfärgad tejp.

Rånarna hade med sig en grön väska som man lade pengarna i innan de lämnade lokalerna med de två banktjänstemännen liggande inne i lokalerna.

Enligt uppgift fanns det inga kunder inne i banklokalen då rånet skedde. Men det lär ha varit bankkunder på banken strax före rånet uppger säkra källor.

När överfallslarmet utlöstes, vilket förmodligen skedde när bankrånarna lämnade lokalen, fick en polis som är bosatt i Lima Bjärn Karelius larmet. Han störtaden omgående till banken men då var rånarna redan försvunna.

Flera tänkbara rånbilar nämndes under onsdagen. Förundersökningsledaren Hans-Petter Paulsen var mycket knapphändig i sina kommenterar men belkräftade att flera bilar var aktuella.

Den mest heta bilen var en silverfärgad Mazda 626 av större modell. Den sågs vid banken både under tisdagen och under onsdagen och den har inte kunnat spåras efter det.

Även en svart BMW har varit aktuell i sammanhanget, samt en ljus bil. Den skall ha varit synlig strax före rånet utanför banklokalen. Det kan annars noteras att det var få människor som fanns i närområdet då rånet skedde.

Polisen har lämnat följande signalemet på bankrånarna: En av dem bar en svat träningsoverall, den andre hade en gråfärgad tröja öppen vid halsen.

Båda talade svenska med utländsk brytning och var cirka 170 centimeter långa. De var maskerade.

Enligt uppgift kan rånarbilen ha stått parkerad på en mindre parkeringsplats strax söder om bankhuset. Där har i alla fall vittnen sett den silverfärgade Mazdan.

- Vi har en hel del vittnesmål att bearbeta och vi har flera förhör att göra.

- Minst ett 10-15-tal vittnen har hört av sig säger Hans-Petter Paulsen.

I övrigt är polisen mycket förtegen om det inträffade av utredningstekniska skäl. Tekniker anlände också under onsdagseftermiddagen till Lima för att säkra spår.

Kontorschefen Per-Arne Oscarsson och hans medhjälpare Lena Eggens fördes oskadda ut från bankkontoret efter den fruktansvärda upplevelsen och de verkade vara vid god vigör även om de var chockade.

- Rent fysiskt har vi i alla fall klarat oss bra, konstaterade Per-Arne Oscarsson då han lämnade banken eskorterad av polis ett par timmar efer rånet.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons