Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vapenvila i Pakistan-strider

Annons

Efter fyra dagars blodsutgjutelse har en vapenvila uppnåtts mellan klankrigare och anhängare till al-Qaida i pakistanska Södra Waziristan.

Striderna mellan klankrigarna från trakten och islamisterna _ som i detta fall uppges höra hemma i Uzbekistan och Tjetjenien _ har krävt omkring 160 liv.

Vapenvilan har åstadkommits genom medling av religiösa ledare, meddelade pakistanska regeringskällor på fredagen.

President Pervez Musharraf, som i allians med USA bekämpar al-Qaida, tycks nu få stöd av klaner i trakten, som gränsar mot Afghanistan.

Även om al-Qaida har förankring i de kretsar i Pakistan som gett upphov till talibanrörelsen, är många av anhängarna från andra muslimska länder, och det förekommer friktion mellan tillresta jihadister och lokalbefolkning både i Afghanistan och på den pakistanska sidan.

Uzbekerna som deltagit i striderna sedan i måndags rapporteras vara meningsfränder till Tahir Juldasjev, som hålls ansvarig för terrordåd i Uzbekistan. Motsättningarna ska ha förvandlats till öppen konfrontation sedan klanledare i trakten beslutat sig för att stödja Pakistans regering i stället för talibanerna. Som ett led i omsvängningen uppmanade de uzbekerna att lämna ifrån sig sina vapen.

En tidigare armégeneral uppger att det finns omkring 500 utländska jihadister i området. Under veckans strider ska 62 ha gripits.

I samband med en militärparad på fredagen vädjade president Musharraf till Pakistans folk att stödja regeringens insatser för att bekämpa extremismen.

TT

Mer läsning

Annons