Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vapensmuggling på toppnivå i Bosnien

Annons

Haris Silajdzic, medlem av Bosniens tredelade presidentmakt, är under utredning misstänkt för internationell vapensmuggling, rapporterade bosniska tidningar på lördagen.

Utredningen omfattar också enligt tidningarna den tidigare biträdande försvarsministern i Bosniens muslimsk-kroatiska federation, Hasan Cengic, den turkiske affärsmannen Nedim Suljak och den tidigare ordföranden i den muslimska hjälporganisationen TWRA, Fatih El Hasanein.

Tidningen Nezavisne Novine uppgav att vapnen kom från Ukraina och Ryssland och transporterades till Afrika med flyg från bolaget Bio-Air som grundades av Cengic, tidigare anställd i nu upplösta TWRA.

Tidningen citerade en polis som hävdade att Cengic kände till smugglingen och hade tagit ut en andel från försäljningen som var värd miljontals euro.

Bosniska statsåklagarmyndighet bekräftade att en utredning om internationell vapensmuggling pågår men vägrade att tala om vilka den gäller.

Den muslimsk-kroatiska federationens inrikesdepartement bekräftade också att en utredning inletts men förnekade att Silajdzic berördes av den. Departementet bekräftade inte heller att de tre övriga skulle vara föremål för utredning.

Under kriget 1992_95 misstänks TWRA i strid med ett internationellt embargo ha skaffat vapen till Bosniens muslimska milis och de utländska islamister som hjälpte den.

Efter kriget och utbrytningen ur Jugoslavien delades Bosnien upp i den serbiska delen Republika Srpska och Muslimsk-kroatiska federationen under ett svagt kollektivt ledarskap. Silajdzic, som under kriget var utrikesminister, valdes till president i oktober förra året.

TT

Mer läsning

Annons