Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanvårdad till döds

Annons

Den döda kalven har skickats till Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala för obduktion. Samtidigt har miljönämnden beslutat att omhänderta de övriga djuren med omedelbar verkan.

Det var i tisdags djurskyddsinspektör Anna Sörlin inspekterade djurhållningen på den aktuella gården efter en anmälan till länsstyrelsen. Där möttes hon av de tre tjurar, tre kor och två kalvar, som stod utan både mat och vatten.

Korna och kalvarna frös i kylan, då de redan var undernärda och nu dessutom inte ätit och druckit på ett och ett halvt dygn. En del djur sökte förtvivlat föda i gödselbädden, medan andra gjorde misslyckade försök att lägga sig på det frusna knaggliga underlaget.

Den delvis nedtrampade döda kalven låg bland djuren, och hade enligt ägaren legat där ett par dygn. Denne uppgav också att djuren i vanliga fall fick vatten varje dag och två balar ensilage i veckan.

Kommunens veterinär Bo Hannersjö kallades till platsen och kunde konstatera att samtliga djur utsatts för långvarigt lidande "som inte kan anses som ringa".

I sin bedömning skriver han att "orsaken till djurens dåliga hull är kronisk energibrist på grund av underutfodring." Han menar också att graden av undernäring pekar på att djuren misskötts en längre tid.

Bo Hannersjö anser vidare att samtliga djur varit underutfodrade, men att de ranghöga tjurarna klarat sig bättre på bekostnad av de ranglåga korna och kalvarna. Han framhåller att en radikal förändring av djurens villkor skyndsamt måste åstadkommas.

I dag på morgonen kommer djurägaren att delges miljönämndens beslut om att omedelbart omhänderta djuren.

Då de inte är BVD-testade, och bland annat därför är svåra att placera, återstår bara att under dagen sända dem till slakt.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons