Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanvård på servicehus

Annons

Den gamle mannen har i flera år lidit av en demens som utvecklats sakta. För sju år sedan flyttade han till servicelägenhet på Skoghem i Grycksbo.

- Och där har det gått väldigt bra och han har stortrivts, berättar en av döttrarna.

Men mannens sjukdom hade kommit till det stadiet att personalen på Skoghem ansåg att den inte hade kompetens nog för att kunde ge mannen rätt omvårdnad. Det var också svårt att hålla uppsikt över honom och bland annat se till att han gick på toaletten i tid.

- Och vi kom fram till att vi måste acceptera att han måste flyttas, säger dottern.

Det blev till en gruppbostad för fyra dementa på ett av servicehusen i Falun.

- Och vi blev lovade att det skulle bli så bra där. Personalen skulle ha rätt utbildning och vara vana vid dementa, säger dottern.

Mannen flyttade in strax efter midsommar. Den nya miljön och alla nya ansikten runt omkring honom gjorde honom förvirrad och aggressiv.

- Vi trodde att det skulle lösa sig och bli bra, säger dottern.

Men det blev det inte. Både enhetschefen och personal ringde i omgångar till döttrarna och bad om hjälp för att de inte klarade mannen. Vid flera tillfällen fick döttrarna gripa in och duscha och byta de blöjor som fadern tvingats gå i i fyra, fem dagar.

- Det var obeskrivligt. Det stank i hela korridoren men det var bara att bita ihop och ta hand om det. Men att se sin far bli så utsatt och förnedrad är fruktansvärt. Jag kan inte med ord beskriva hur det kändes, säger dottern.

Den förklaring personalen gav döttrarna på de obytta blöjorna var att de var rädda för att komma nära honom när han protesterade mot blöjbyten.

Men rätt hanterad fungerade fadern bra. För att hjälpa upp situationen kallades en av de vårdar han trivdes med på Solhem in ett par dagar. Även personal från Herrhagsgården, vana vid dementa, stöttade vid några tillfällen. Men när de inte var där längre var situationen lika illa igen, berättar dottern.

Flera möten hölls för att lösa situationen, bland annat beslutades att mannen inte skulle ha blöjor eftersom det inte gick att byta.

Efter ett sådant möte gick en av döttrarna in till fadern och hittade honom liggande under täcket i kalsonger och skor. På stolen hände hans byxor fullständigt nedkletade av avföring, både gammal och ny. Då fick hon nog och skrev till politikerna i socialnämnden.

- Det här är rena vanvården. Det tyckte också den ordinarie distriktschefen Viveka Olofsdotter-Öhrn när hon kom tillbaka efter semestern. Hon sade att det skulle göras en Lex Sarah-anmälan, berättar dottern.

Någon sådan anmälan har ännu inte gjorts. Först måste saken utredas, uppger Tommy

Qvarfordth som är verksamhetsanvarig för äldreomsorgen. Men han anser med det uppgifter som finns att det är ganska uppenbart att grova misstag har begåtts.

- Vi har inte levt upp till kraven att vi ska klara en sådan här situation, säger han.

Den gamle mannens och hans döttrars lidande hade bland annat kunnat undvikas om personalen på gruppbostaden kallat in den ansvariga sjuksköterskan så fort de blev varse att de inte klarade av mannen. Men så skedde inte.

- Och det är totalt fel. Personalen skulle larmat på en gång. Det får inte vara på det här viset. En gammal människa ska inte behöva gå i nedsölade blöjor, det handlar både om hygien och mänsklig värdighet, säger socialnämndens ordförande Renée Andersson.

Nu diskuteras att flytta den gamle mannen till Herrhagsgåden där det finns kompetens att ta hand om honom.

- Men det sade de ju om det stället där han nu är. Vi har inget förtroende kvar för äldreomsorgen i Falun. Vi vågar inte tro att det blir bättre men hoppas att vi har fel, säger dottern.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons