Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntar på väntetid

Annons

Helena Grönberg, 65 år, bor i Slätta i Falun. År 2000 gick hon igenom en höftoperation i Malmö. Men efter att på nytt ha fått problem, besökte hon i våras sin vårdcentral.

- Efter påstötningar fick jag en tid för röntgen den 20 augusti. Utlåtandet därifrån visar att jag har en kraftig förslitning på höften, berättar Helena.

Hon gick in och tittade på internet, där hon såg att väntetiden för behandling av höftproteser i Falun var 28 veckor. Därefter läste hon i tidningen om att väntetiden nu var nere i fyra månader.

Men från ortopedin fick hon besked om att det skulle dröja minst sex månader, troligen ännu längre, innan hon ens fick träffa en ortopedläkare.

- Hur länge det sedan skulle dröja innan det blev en operation kunde de inte svara på. Men det lär väl dröja åtminstone ett år, berättar Helena.

Hon anser att väntetidsuppgifterna leder till att patienterna får falska förhoppningar.

Problemet är att väntetiderna delas upp i den här mätningen. En del omfattar väntetid till första specialistbesöket. En annan del handlar om väntetid från dess att en ortopedspecialist har beslutat sig för operation till dess att själva ingreppet sker.

Och det är det senare som landstinget pekat på som ett trendbrott: Att väntetiderna till operation har minskat.

- Jag har varit noga med att peka på att vi fortfarande har problem när det gäller väntetiderna till det första läkarbesöket inom allmänkirurgi och ortopedi. Och att vi fortsätter jobba hårt för att minska den tiden. Men vi ser ändå ett trendbrott: Väntetiden minskar, säger landstingsrådet Ingalill Persson.

Hon säger också att landstinget jobbar på att kunna ge patienterna ett bättre besked redan från början om hur lång tid det tar till operation.

- Jag vet att det är ett bekymmer för våra patienter att inte få klara besked om den totala väntetiden. Men vi ligger i framkant och är med i ett nationellt projekt som ska leda till bättre besked om den totala väntetiden. Vi har också en intern diskussion om remissförfarandet. Det är viktigt att vårdcentralens läkare bara skriver remisser när det verkligen behövs. Jag har fått en uppgift om att 47 procent av de remisser som skrivs till ortopedkliniker i Sverige i själva verket skulle ha kunnat hanterats av primärvården själva eller av annan personal, exempelvis sjukgymnaster, säger Ingalill Persson.

Helena Grönberg har ingen lust att vänta i över ett år på operation, och ser sig nu om efter sjukhus som kan erbjuda snabbare hjälp.

- Min höft smärtar och värker hela tiden, det är som att gå omkring och ha ständig tandvärk. Därför funderar jag på att utnyttja valfrihetsvården. Jag har varit i kontakt med väntetidskansliet, och håller nu på att luska vidare, säger Helena.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons