Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntar på vägskylt med symbol för gas

Annons

Vägverket har därför ett intensivt samarbete med företag, andra myndigheter, kommuner och föreningar för att driva på utvecklingen inom dessa områden. Vi har också sedan många år aktivt arbetat i samverkan med andra för att skapa förutsättningar för en storskalig introduktion av förnyelsebara drivmedel. Vi ser därför med beklagande på att en tänkbar samarbetspartner, Sydkraft, väljer att kommunicera genom angrepp på Vägverket i form av debattartiklar i stället för att lyfta på telefonluren och söka samarbete och samlösningar.

Sydkraft har i en debattartikel anklagat Vägverket för att motarbeta deras företag genom att inte tillåta utökad vägvisning till fordonsgasmackar och Sydkraft tror att detta leder till att utsläppen av koldioxid ökar. För att trafikanterna ska kunna få en så tydlig information som möjligt genom vägskyltningen är det viktigt att inte ha flera skyltar längs våra vägar än nödvändigt. Annars riskerar informationen att drunkna. Samtidigt är det givetvis viktigt att trafikanterna får den information som de behöver.

Normalt sett brukar Vägverket inte tillåta vägvisning till bensinmackar annat än från närmaste allmänna väg. Det Sydkraft önskar är att vi frångår vår praxis för att i vissa fall "snitsla" in trafikanten till mackarna eftersom de inte är lätta och hitta då de dessutom är så få. I ett antal fall har ansökningar om utökad skyltning till fordonsgasmackar avslagits. Ett antal av dessa är överklagade till Vägverkets huvudkontor för beslut. Det innebär att vi ännu inte har fattat beslut om vi ska tillåta en utökad skyltning eller inte.

Fordonsgasmackar är i Sverige en relativt ny företeelse, men vi har ändå sedan en tid tillbaka uppmärksammat problemet med skyltning. I det korta perspektivet kommer vi i de överklagade ärendena att pröva om det finns skäl för att vara mer positiv till utökad skyltning än normalt, men i det längre perspektivet är det viktigt att se på skyltfrågan i stort.

Jag tror nämligen att vi ska införa en vägskylt med en symbol för mackar med fordonsgas. Bland annat för att underlätta för trafikanter som rör sig över gränserna är det viktigt att en vägskylt är internationell. Sedan en tid tillbaka har därför Vägverket stött det arbete som sker inom ramen för FN-organet ECE med att ta fram en vägskylt för fordonsgasmackar.

Förhoppningen är att beslut om en skylt kan tas redan till våren så att vi på ett enkelt och långsiktigt sätt kan förbättra informationen till trafikanterna om vilka mackar som tillhandahåller fordonsgas.

Vi välkomnar ett samarbete med Sydkraft där vi kan vi talas vid, både om framtida möjligheter att förbättra informationen till våra trafikanter men också om den större frågan om hur vi kan samarbeta för att långsiktigt klara trafikens utsläpp av klimatgaser.

LARS NILSSON

Lars Nilsson är miljödirektör vid Vägverket som har sitt huvudkontor i Borlänge.

Mer läsning

Annons