Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntan på sjukersättning är oacceptabel

Annons

Slutreplik till Rolf Gunnarsson (m):

Sakfrågan är att många inte får sin sjukersättning inom 30 dagar. Det anser vi socialdemokrater är oacceptabelt. Därför agerar vi nu för att målet om 30 dagar ska infrias.

För övrigt finns det fastslaget i regeringens regleringsbrev för försäkringskassan 2005 att sjukpenning ska levereras inom 30 dagar. Därför vidtar försäkringskassan åtgärder. Men resultaten är ännu inte tillfredsställande.

Du har fel när du skriver att Kurt Kvarnström är ordförande för försäkringskassan. Sedan årsskiftet är den styrelsen nedlagd. Nu finns en försäkringsdelegation som saknar beslutsrätt när det gäller administrativa och organisatoriska frågor.

Därför är det helt korrekt att vända sig till chefen Stefan Paavo med vårt öppna brev. Helt korrekt har han också svarat på det och skriver bland annat så här: "Förändringsarbetet pågår just nu i Dalarna. Samtidigt måste vi arbeta ifatt med de äldre ärendena, där vi ännu inte betalat sjukpenning. Därutöver har vi i Dalarna förstärkt ledningen och styrningen av arbetet med sjukpenning, och genom omfördelning förstärkt resurserna för handläggningen."

Han pekar också på att målet är att nå 30 dagar under hösten 2005, och att läget är bättre jämfört med i våras.

Från socialdemokratiskt håll kommer vi att följa utvecklingen mycket noga.

Vi tycker att det oerhört viktigt att människor får sin sjukersättning inom 30 dagar. Men det är också viktigt att ersättningsnivåerna bibehålls.

Rolf Gunnarsson (m) företräder ett parti som saknar djupare känsla för sjukpenningen. Deras huvudambition är att rejält sänka ersättningsnivån. Det säger vi nej till.

PETER HULTQVIST

Mer läsning

Annons