Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntade höga kvicksilver- värden i Marnästjärn

Annons

- Vi har fått mätvärden i nivå med de allra högsta kvicksilverhalter som uppmätts i landet, konstaterar miljöchef Göran Eriksson.

- Även metylkvicksilver i höga halter hittade vi, säger Eriksson och förklarar att metylkvicksilver tas upp av växter och djur.

Provtagningarna i Marnästjärn ska pågå i ett år, innan resultaten analyseras och eventuella åtgärder diskuteras fram. Eftersom provtagningarna startade i januari i år, kan man räkna med att det hittills bara är vintervärden man fått fram. Provtagningar längre fram, när värmen kommit, kan visa sig ge än värre resultat.

- Det kan frigöras mer gifter längre fram, även om det inte alls är säkert, säger Göran Eriksson, som inte är helt förvånad över de höga gifthalterna i tjärnen.

- Att det skulle vara så visste vi väl kanske redan tidigare...

Det verkar inte som om kvicksilvret håller sig stilla på botten, stannar i Marnästjärn.

- Även i utloppen har det uppmätts kvicksilver, även metylkvicksilver.

Sedimentprovtagningen var tänkt att ske vid ett tillfälle, medan vattenprover kommer att tas varje månad, berättar miljöchef Eriksson.

- Eventuellt kan vi behöva komplettera med fler sedimentprov.

Att säga något om vilka åtgärder som kan bli aktuella när provtagningsåret är till ända, är för tidigt ännu, just nu gäller insamling av värden och analyser.

- Vi får utvärdera sedan, när vi har alla resultat, säger Göran Eriksson.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons