Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntad förlust för högskolan

Annons

Statens anslag till högskoleutbildningar har inte ökat i samma takt som antalet studenter. Högskolor som inte minskat sina kostnader, exempelvis genom färre antagna studenter, kommer därför att gå back. En utredning från Högskoleverket säger att förlusterna i år blir närmare 800 miljoner kronor för hela landet. Högskolan Dalarna har i sin prognos för året ett beräknat underskott på 6,4 miljoner kronor. Högskolan får helt enkelt inte betalt av staten för alla studenter som den utbildar. En förlust som måste täckas av överskott från tidigare år.

- Redan förra året började vi att anpassa vår verksamhet till de frysta anslagen. Vi har försökt att minska intaget av studenter, säger Bengt Eriksson, förvaltningschef på Högskolan Dalarna.

För högskolan har förlusten varit väntad, och förhoppningen är att under nästa år hamna på ett nollresultat.

- Vi har varit ute i god tid jämfört med en del andra lärosäten, säger Bengt Eriksson.

Under året har Högskolan Dalarna minskat antalet studenter med 3,5 procent. Redan för ett år sedan försvann 17 program från högskolans kursutbud. Det är de minst attraktiva programmen som får stryka på foten. Där hamnar bland annat ingenjörsutbildningarna.

- Vi måste kombinera minskningen med den efterfrågan som finns bland studenterna, säger Bengt Eriksson.

Personal har sagts upp och kostnaderna för konsulter och lokaler har minskats. Men att anpassa högskolan till en mindre kostym tar tid.

- Vi har sagt upp ett antal personer tidigare under året. Sen får vi se under hösten om vi tvingas göra ytterligare neddragningar, säger Bengt Eriksson.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons